Közélet

Štúr-szobor: Pellegrini avat? 

Párkány | Az önkormányzat tiltakozó határozata ellenére Párkányban felállítják Ľudovít Štúr szobrát. A szoborállítást Matica slovenská kezdeményezte, de szélsőjobboldal pártok képviselői is támogatják. Az esemény védnöke pedig Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök.
Czímer Gábor

2019. április 16. 07:00

Robert Švec, az SHO elnöke szónokol Párkányban (Gulyás Zsuzsanna felvétele)
Robert Švec, az SHO elnöke szónokol Párkányban (Gulyás Zsuzsanna felvétele)

A helyi önkormányzat tiltakozása ellenére a Matica slovenská már három éve próbálkozik a szoborállítással. Az alkotás május 12-ére tervezett ünnepélyes leleplezésének hivatalos programja szerint az eseményen a kulturális szervezet országos elnöke, Marián Gešper és több egyházi és civil szervezet képviselője is részt vesz. A szoboravatás egyik védnöke pedig a kormányfő lesz. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök szóvivője, Patrícia Macíková elmondta: "Tekintettel arra, hogy a szoboravatás dátuma még odébb van, korai arról beszélni, hogy a miniszterelnök úr részt vesz-e az eseményen. A kérdéses napokra vonatkozó programját az adott héten hozzuk majd nyilvánosságra." 

A miniszterelnöki iroda tájékoztatásával kapcsolatban megkerestük a szlovák kulturális szervezetet is. Margaréta Vyšná, a párkányi Matica slovenská elnökségi tagja és egyben az országos szervezet nemzetiségi kapcsolatokért felelős igazgatója a szóvivőhöz irányított minket. Vyšná a szoborállítás egyik legelkötelezettebb támogatója, mindemellett a 2018-as önkormányzati választáson a szélsőjobboldali, Kotleba-féle ĽSNS jelöltjeként indult önkormányzati képviselőnek. 

A Matica slovenská válaszában erre azt írta, csak ezen a héten küldik ki a hivatalos meghívókat, így csak ezt követően tudják majd biztosan megmondani, hogy a kormányfő részt vesz-e az eseményen. Ennek ellenére az esemény programja már, a felszólalók névsorát beleértve, nyilvános. 

Eugen Szabó (független) Párkány polgármestere elmondta, hivatalosan őt még nem értesítették a szoboravatás időpontjáról. A városvezető szerint a kulturális szervezet lényegében a várossal való érdemi egyeztetés nélkül döntött a szoborállítás mellett. "Elébe akartam menni a konfliktusnak, ezért legalább három-négy alkalommal beszélgetésre hívtam őket, de nem igazán lehetett velük ilyen módon tárgyalni" - mondta a polgármester, aki azonban aláírta a szobor felállításához szükséges építési engedélyt. "Ezt törvényes keretek között nem tagadhattam meg." - állítja Szabó. 

A polgármester elmondta, a szobrot ugyan a város központjában, de a Közkikötő (Verejné prístavy) állami vállalat tulajdonában lévő területen állítják fel. A szobor a duna-parti Szabadság térre kerül, amely a nyilvánosság számára hozzáférhető, gyakorlatilag köztérként működik.   

A város képviselő-testülete már korábban tiltakozó határozatot fogadott el, amelyben azt írják, nem megfelelő helyen, a duna-parti sétányon elhelyezendő szobor érzéketlen beavatkozás, provokáció a városban élő magyarok és szlovákok békés, nyugodt együttélésébe. A határozat felszólította a Matica slovenská helyi szervezetét, hogy értékelje át a Štúr-szobor Duna-parti sétányon való elhelyezésének szándékát, és a témával kapcsolatos további tárgyalásokat szorgalmazott a város és Matica slovenská között. 

Néhány éve a vitatott Štúr-szobor alapkövének letételekor a helyszínen a szélsőjobboldali Szlovák Megújhodási Mozgalom (Slovenské hnutie obrody) elnöke Robert Švec gyújtó hangú beszédet mondott. Amelyre a közönsége lelkes tapssal és „Maďari za Dunaj!” bekiabálással reagált. 
 
A Matica slovenská azért szeretné Párkányban felállítani szobrot, mert a város a szlovák nevét Štúrról kapta. Ezzel kapcsolatban Szigeti László (MKP) városi képviselője elmondta, az államszocializmus idején, 1948-ban kényszerítették a városra a szlovák nevet. Štúr életében nem játszott szerepet a város. "A név megváltoztatása érdekében volt egy sikeres népszavazás, amelynek az eredményét figyelmen kívül hagyta a kormány" - mondta Szigeti.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.