Stabilizációs hozzájárulás az egészségügyi dolgozóknak

heger
Pozsony |

A kormány jóváhagyta az 5 ezer eurós stabilizációs hozzájárulást az egészségügyi dolgozók részére, akik vállalják, hogy az elkövetkező 3 évben nem váltanak munkahelyet. Az intézkedés 200 millió euróba kerül az államnak, az érintettek december végéig kapják meg a pénzt.

A stabilizációs hozzájárulás az orvosokon kívül a kórházak, a gyógyfürdők és mentőszolgálatok alkalmazottjaira egyaránt vonatkozik, Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint 39 500 dolgozó támogatásáról döntött a kabinet. A miniszterelnök szerint ez a lépés is azt igazolja, hogy az egészségügy kulcsfontosságú a kormány számára. Hozzátette, nemcsak a személyzet stabilizálása, illetve az új orvosok toborzása érdekében tesznek lépéseket, hanem a kórházak teljes infrastruktúrájának megújításán is dolgoznak.

Heger kiemelte, a kórházakon kívül az idősotthonokba és az egyéb szociális intézményekbe is eljut a stabilizációs támogatás. Ebben a szférában 3 és 4 ezer eurós összegre bólintott rá a kormány – a nővérek és gyógytornászok (nagyjából 3 ezer fő) 4 ezer eurót igényelhetnek, az alacsonyabb beosztású egészségügyi dolgozók pedig 3 ezer euróval gazdagodhatnak – a politikus szerint ez körülbelül 19 ezer alkalmazottat jelent, a költségvetésből pedig 60 millió eurót különítenek el erre a célra.

Atombomba

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter és Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter megerősítette, a munkaadóval kötött megállapodást december 19-ig kell aláírni, az egészségügyi dolgozók december 31-ig kapják meg az 5 ezer eurós összeget, a szociális szférában azonban a kifizetés pár hétig is eltarthat, így technikai okok miatt csak januárban kapják meg a támogatást. Krajniak megjegyezte, a ledolgozott évek száma nem mérvadó, az intézkedés célja a személyzet stabilizálása, így az a legfontosabb feltétel, hogy aki felveszi a támogatást, az elkötelezi magát, hogy 3 évig nem mond fel a munkahelyén.

„60 ezer ember, 260 millió eurós csomag” – magyarázta Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, aki arról beszélt a Szlovák Orvos- szakszervezettel (LOZ) folytatott tárgyalások során, „senki nem említette” az egészségügyi dolgozókat, akikkel szemben igazságtalannak érzi, hogy az orvosok béremelést harcoltak ki maguknak. „Az alacsonyabb beosztású egészségügyi dolgozók nem sztrájkoltak, nem zsaroltak azzal, hogy elhagyják a pácienseket” – mondta arra utalva, a hozzájárulást igazságosnak tartja. A pénzügyminiszter elmondta, az intézkedés azokra is vonatkozik, akik anyasági szabadságon vannak. „Teljesen mindegy számomra, ha valaki ezt a projektet, segítő kezet vagy hála jelét atombombának nevezi majd és gúnyt űz belőle” – tette hozzá arra utalva, rengeteg kritika érte a korábbi intézkedéscsomagjait.

Sokan kimaradnak

„Az egészségügyi bérek jelentős emelésének múlt heti jóváhagyása után a kormány újabb pénzügyi injekcióval áll elő az egészségügyi dolgozók számára. A 25 egészségügyi szakmára vonatkozó hozzájárulás jóváhagyásától azt reméli, hogy csökkenti a más országokba távozó egészségügyi szakemberek számát, növeli a szakma iránti érdeklődést, valamint visszaszorítja az orvosok, ápolók és más egészségügyi szakmákban kialakult hiányt a kórházakban, az idősotthonokban, illetve a gyógyfürdőkben” – áll az egészségügyi tárca állásfoglalásában.

A szlovák nővérkamara (SKSaPA) reakciójában felhívta a figyelmet, a hozzájárulás több mint 21 ezer nővért és 1132 szülészasszisztenst érint, de további 10 ezer nővérről megfeledkezik. „Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a stabilizációs hozzájárulás nem vonatkozik a rendelőkben, az otthoni betegápolási ügynökség (ADOS) hálózatánál, illetve az oktatási intézményekben dolgozó további 10 000 nővérre. Ismételten rámutatunk arra, hogy ez a nővérek távozásához vezet, ami komoly problémákat okoz a járóbeteg-ellátás terén, valamint a hosszú távú ellátás biztosításában” – közölte a nővérkamara.

A nővérhiányt az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szintén alátámasztják, melyek szerint Szlovákiában a nővérek száma hosszú ideje csökken. Tavaly 31 190-en dolgoztak a szakmában, ami 414-gyel (1,3%-kal) kevesebb, mint 2020-ban. 2009-hez képest 2021-ben 1518-cal (4,6%-kal) kevesebb nővért regisztráltak. A nővérkamara a közösségi oldalon olvasható bejegyzésében emlékeztet, évek óta harcolnak a jobb jutalmazásért – a petíciótól a törvénymódosításon keresztül különböző eszközökkel próbáltak fizetésemelést kiharcolni. „A mi harcunk nem csak a bérekről szól (hanem arról a másik 9 követelésről is, amelyek a gyakorlat javítására irányulnak), amelyet már évek óta folytatunk. Nem könnyű. Küzdünk a politikusok, gyakran az orvosok és más társaságok nyilatkozataival. A saját sorainkban is harcot folytatunk, ami nagyon megnehezíti a munkánkat, de semmiképpen nem hátrálunk meg” – írják.

Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának korábbi elnöke szerint rendszerszintű megoldásra lenne szükség. A TASR hírügynökségnek tett nyilatkozatában elsősorban azt kifogásolta, hogy a támogatásról nem a kórházigazgatók döntenek, valamint nincs konkrét előnyökhöz kötve a páciensek szempontjából.

A tárcavezetők kifejtették, a stabilizációs hozzájárulást megadóztatják, a költség a munkavállalót terheli, s az év végi elszámolás része lesz. Krajniak nem zárta ki, hogy a kabinet toborzási, illetve belépési hozzájárulással is harcolna a munkaerőhiány ellen, a miniszter szerint azonban először a stabilizációs hozzájárulás kifizetését kell menedzselni. „A szociális intézmény városi, önkormányzati vagy megyei” – mondta azzal, hogy mivel nem állami létesítményekről van szó, ezért kormányrendeletet kell kidolgozni, amely alapján az egyes intézmények kérvényezik a támogatást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!