Közélet

Slosiarik: A magyar pártok csak a magyar szavazók magas részvételére számíthatnak

Pozsony | Holnap délután kapják kézhez az 50dni.sk kezdeményezés résztvevői annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, amely a pártok támogatásáról szól, de amelyet a sajtó már nem közölhet.
Czímer Gábor

2020. február 25. 18:44

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke tegnap először vállalta nyíltan, hogy ha a pártja kormányt alakít, szívesen lesz miniszterelnök. Az OĽaNO pedig úgy tűnik, nagy eséllyel pályázik arra, hogy megnyeri a parlamenti választást. ⋌(TASR-felvétel)
Igor Matovič, az OĽaNO elnöke tegnap először vállalta nyíltan, hogy ha a pártja kormányt alakít, szívesen lesz miniszterelnök. Az OĽaNO pedig úgy tűnik, nagy eséllyel pályázik arra, hogy megnyeri a parlamenti választást. (TASR-felvétel)

Martin Slosiarik, a kutatásban részt vevő Focus ügynökség igazgatója lapunknak elmondta, már a felmérések publikálására vonatkozó moratórium előtti tendenciák is azt mutatták, hogy az OĽaNO támogatottságának van növekedési potenciálja. „Az egyik reális lehetőség az, hogy az OĽaNO megnyerheti a parlamenti választást” – mondta Slosiarik. 

A magyar közöny
A Híd és az MKÖ támogatottságáról a szakember úgy nyilatkozott, korábban is látni lehetett, hogy a két párt preferenciái nagyon közel vannak egymáshoz. „Már ezekből, a moratórium előtti felmérésekből is arra lehet következtetni, hogy a magyar nemzetiségű szavazók választási hajlandósága elmarad az országos átlagtól” – mondta. Hozzátette, megismétlődhet a korábbi választások során tapasztalt forgatókönyv, amely szerint a magyarok végül kisebb arányban járulnak az urnákhoz, mint a szlovákok. „Ez pedig hátrányt jelenthet a magyar pártoknak” – magyarázta a szakember, azzal, hogy amióta a Híd elveszítette a szlovák választóinak egy részét, mindkét formáció elsősorban a magyar szavazók megszólítására törekszik. Arra a kérdésre, hogy Híd és az MKÖ közül valamelyik elcsábíthat-e a konkurensétől annyi választót, amennyi a parlamenti küszöb eléréséhez szükséges, Slosiarik szkeptikusan válaszolt. A szakember szerint az MKÖ választói bázisa viszonylag stabil. „Nem tudom elképzelni, hogy a Hídhoz való nagymértékű átcsoportosulásra kerülne sor” – fogalmazott a Focus igazgatója. Hozzátette, ha pedig a Híd egyes szavazói más pártra akarják adni a voksukat, akkor nem biztos, hogy az MKÖ-t választják, hiszen a szlovák pártok is elcsábíthatják őket.

Az esélyes Matovič
Václav Hřích, a holnap elkészülő felmérést végző másik ügynökség, az AKO vezetője kérdésünkre elmondta, ha a moratórium előtti tendenciák kitartanak, akkor elképzelhető, hogy az OĽaNO nyeri a parlamenti választást. Ilyen esetben Igor Matovič, a párt elnöke már kijelentette, hogy hajlandó lenne elvállalni a miniszterelnöki posztot. 

Hřích arra is emlékeztetett, minél többen esnek ki a törvényhozásból, a mandátumok szétosztásának módszere miatt, annál több parlamenti helyet kap a két-három legerősebb párt. A szakember szerint a parlamenti küszöb alatt lévő politikai formációk szavazói a választásra vonatkozóan több taktikát is követhetnek. Egyrészt vannak, akik átszavaznak egy relatíve gyengébb pártra, hogy ezzel megmentsék azt, másrészt vannak, akik inkább a viszonylag erősebb párthoz vándorolnak át. Hřích kiemelte, ezt a jelenséget Szlovákiában most fogják először megmérni, de a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a két taktikát követő választók aránya nagyjából azonos. Az AKO vezetője elmondta, az előző választások tapasztalata azt mutatja, hogy a szavazók negyede a végső döntését az utolsó napokra hagyja. Ez azt jelenti, hogy az előzetes felmérések során akár megjelölnek egy általuk támogatni kívánt pártot, de a valóságban 2-3 párt között ingadoznak. „Az utolsó napokban pedig az egyik mellett döntenek” – magyarázta Hřích.

Pavol Baboš politológus szerint is elképzelhető, hogy az OĽaNO megnyeri a parlamenti választást. Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy a formáció az ellenzéki versenytársaitól, főleg a Za ľudítól csábíthat el szavazókat, másrészt a szakember szerint az is várható, hogy a Smer viszonylag rosszul szerepel majd. „A Smer ugyanis nem mozgósítja a választóit” – tette hozzá a politológus. Azokról a pártokról, amelyeknek a támogatottsága a parlamenti küszöb körül mozog, Baboš elmondta, nehéz megjósolni, hogy végül melyiküknek sikerül a törvényhozásba jutni. A politológus nem zárta ki, hogy a Híd vagy az MKÖ szavazóinak egy része az elsődleges pártszimpátiáját feladva inkább a másik formációra adná a voksát. Baboš az országos részvételi arányról elmondta, nem számít arra, hogy ezúttal sokkal többen járulnának az urnákhoz, mint négy évvel ezelőtt, amikor közel 60 százalékos volt a részvétel. Ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a Smernek nem sikerült megfelelően mobilizálnia a választóit.

Az utolsó felmérés
Az 50dni.sk kezdeményezés által rendelt kutatást a Focus és az AKO közvélemény-kutató ügynökség készítette és közösségi finanszírozásból fizették. Több mint 9 ezren járultak hozzá kisebb összeggel a gyűjtéshez, akik így mind a kutatás megrendelőjének számítanak és e-mailban megkapják annak eredményét. Az akció célja az volt, hogy lehetővé tegyék az információkhoz való szabad hozzáférést a moratórium alatt: míg ugyanis a pártok rendelhetnek felméréséket a választás előtti két hétben is, addig a sajtónak tilos közzétennie a pártpreferenciákra vonatkozó adatokat. Eredetileg egy felmérés készült volna, az összegyűjtött összegből végül kettő, a megszokottnál sokkal pontosabb kutatást rendeltek.

Mivel magánszemélyeket nem vonhatnak felelősségre azért, ha közösségi oldalaikon megosztják a felméréseket a moratórium alatt, az eredmények mindenkihez eljuthatnak, elég egy kicsit böngészni a világhálón.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Ezek a határátkelőhelyek maradtak nyitva

Hétfőtől a Szlovákiába érkezőknek kötelezően állami karanténba kell vonulniuk

üres pad

Matovič: elképzelhető, hogy még szeptemberben sem indul be a tanítás

Igor Matovič

Matovič kijárási tilalmat vezetne be a húsvéti ünnepekre

koronavírus spanyolország

Spanyolországban 12 ezerhez közelít a halálos áldozatok száma

Igor Matovič
Frissítve

471-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.