Közélet

Rendkívüli V4-es csúcs van ma Budapesten

Pozsony/Budapest | Rendkívüli kormányfői találkozót tart ma 11 órai kezdettel Budapesten a négy visegrádi ország.
Czímer Gábor

2019. június 13. 07:00

- Felvétel: Matej Jankovič/Plus jeden deň

Az informális megbeszélés célja összehangolni a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák álláspontot arról, hogy kit jelölnek a legfőbb európai uniós vezetői tisztségekre.
„Elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki posztjának betöltését kell megbeszélni” – írja a cseh Lidové noviny napilap. Az egyeztetésre azért van szükség, mert bár a V4-ek képviselői az Európai Parlamentben különböző frakciók tagjai, szükségesnek tartják, hogy a visegrádi csoport egységes legyen. Információink szerint a találkozó témái között szerepel Maroš Šefčovičnak az Európai Bizottság élére való jelölése is. Korábban felmerült, épp Šefčovič lesz a V4-ek közös jelöltje az EB élére, Andrej Babiš cseh kormányfő nemrég azonban azt mondta, ez nem igaz. „Ilyen javaslat nem létezik. Ez csak spekuláció” – mondta Babiš újságíróknak Prágában.

A lényeg, hogy a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozóra a V4-ek már egyeztetett állásponttal akarnak érkezni. A Lidové noviny szerint a rendkívüli informális találkozót Andrej Babiš cseh kormányfő kezdeményezte. A találkozóra a sajtó nem kapott meghívást, információink szerint a kormányfők közös nyilatkozatot sem adnak majd ki. A találkozónak a ténye sem volt nyilvános, míg nem azt Babiš környezete ki nem szivárogtatta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Csak a legerősebb hazai tejtermelők maradtak talpon

Köztesnövényeit is elhozta a KWS

A Híd nem akar populista témákat előhúzni a kampányban

Meghalt „Európa arca”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?