Közélet

Régiónkban tovább terjed a madárinfluenza

Pozsony/Komárom | Régiónk országaiban rohamtempóban terjed a madárinfluenza: Lengyelország és Szlovákia után már Magyarországon is megjelent a vírus. A földművelésügyi tárca fokozott óvatosságra int mindenkit.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 14. 16:00

pulyka
Lengyelországban és Magyarországon is pulykák kapták el. - Képarchívum

Régiónkban elsőként a lengyel élelmiszerhatóság jelentette be még december 31-én, hogy egy kelet-lengyelországi pulykafarmon megjelent a madárinfluenza legagresszívebb törzseinek, a H5N8-nak az egyik altípusa, amely az emberre is veszélyes lehet, és amely miatt több ezer szárnyast kellett elpusztítani az érintett lengyel farmokon. Szlovákiában a múlt héten jelent meg a vírus, egyelőre csak egy háztáji tenyészetben, a Nyitrától pár kilométere északnyugatra fekvő Üzbégen (Zbehy). Az érintett kistenyésztőnek 22 baromfija volt, közülük három elhullását jelentette be a hivatalnak, az állományt a tulajdonos pusztította el, az állategészségügyi felügyelet pedig elvégezte a fertőtlenítést.

Komáromnál a vírus

Mára Magyarországon is megjelent a madárinfluenza. A vírust a Komárom melletti Ács pulykatartó gazdaságában mutatták ki, a fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás, továbbá megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében állami kártalanítás mellett az Ács melletti gazdaság teljes állományát, 53 500 pulykát leölik. A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. Az országos főállatorvos Magyarország teljes területén elrendelte a baromfik zárva tartását, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe léptek.

A madarak terjesztik

„A vírus terjedése miatt a tenyésztőknek meg kellene hozniuk az óvintézkedéseket, hiszen ahol felbukkan a madárinfluenza, ott az egész állományt el kell pusztítani” – figyelmeztet Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója. Szerinte a vírus Szlovákiában is a vadon élő madarakról terjedt át a baromfiállományra, amelyet ezért a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva.

„Szlovákiában egyedül az Üzbég környéki pár kilométeres körzetben léptettünk érvénybe kiviteli korlátozást az élő baromfira, a baromfihúsra és a tojásokra”

– tette hozzá Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

A nagy baromfifeldolgozók közül a nyitraújlaki (Veľké Zálužie) HSH társaság van legközelebb a gócponthoz, amely ugyan nincs a megfigyelési körzetben, Bíreš szerint azonban ennek ellenére fokozott ellenőrzést tartanak a cégnél.

Nem árt az óvatosság

A Szlovákiában is kimutatott H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Szlovákiában a baromfiállományban legutóbb 2016 decembere és 2017 februárja között mutatták ki a vírust, a vadon élő madarak között azonban 2018 tavaszán is találtak madárinfluenzával fertőzöttet. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, Bíreš szerint azonban nem árt az óvatosság, különösen azok részéről, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a nyers hússal és a tojásokkal.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

A trendek és az előrejelzések alapján megpróbáljuk megjósolni, milyen lesz az idei főszezon, milyen változásokra számíthatunk, illetve hogy hogyan és hol tudunk nyaralni a járvány miatti korlátozások után.

Milyen lesz az idei főszezon? Hol, hogyan tudunk nyaralni?

Szlovákok vásárolják fel a cseh cégeket

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

karambol

Karambolozott a D1-esen egy Szenc felől Pozsonyba haladó teherautó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.