Közélet

Ravasz Ábel szerint előnyös az iskola előtti kötelező óvodalátogatás

Pozsony | Előnyös az oktatási törvény az ország számára, mivel Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol problémák vannak az iskolakezdés előtti óvodalátogatással. Ezt Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos közölte kedden, miután a javaslatot második olvasatba utalták.
TASR

2019. május 21. 18:03

Ravasz Ábel - Somogyi Tibor felvétele

Hozzátette, szerinte változtatásokra van szükség a jogszabályok terén. Elmondása szerint kialakítják a feltételeket az óvodákban, hogy több gyereket fogadhassanak, és szakértőkkel is egyeztettek a törvényről.

„Néhány pontban változtatásra lesz szükség” – mondta Ravasz. Leszögezte, ha jelenlegi formájában fogadnák el a törvényt, az előnyös lenne Szlovákia számára. Egyúttal hozzátette, lehetőséget lát arra is, hogy még jobbá alakítsák ezt a jogszabályt.

Ravasz kijelentette, Szlovákiában régóta probléma az iskolakezdés előtti kötelező óvodalátogatás. Nem minden gyerek jár ugyanis óvodába, és a kormánybiztos szerint ez nemcsak a marginalizált csoportok, hanem több nemzeti kisebbség, vagy az ország keleti településein élők körében is jellemző.

Ravasz szerint azoknak a gyerekeknek, akik nem jártak óvodába, problémát jelent az iskolakezdés, például a szlovák nyelv vagy bizonyos viselkedési normák. Azzal érvel, hogy számos szomszédos országban is bevezették már az iskolakezdés előtti kötelező óvodalátogatást.

Az óvodai férőhelyek hiányával kapcsolatosan elmondta, számos pályázati felhívást tettek közzé. „Évek óta elérhetők a források az önkormányzatok számára, amelyekből bővíthetik a kapacitást" – mondta.

„A cél az, hogy a gyerekek iskolaérettek legyenek, mire első osztályba mennek” - mondta Peter Antal (Most-Híd). A nulladik évfolyamot nem tartja megfelelő és szerencsés megoldásnak az óvoda helyett. Hozzátette, hogy valójában az óvodát próbálják helyettesíteni vele, hogy ott sajátítsák el a gyerekek az alapvető viselkedési normákat. Az óvodai kapacitások hiányával kapcsolatban azt mondta, a törvény ennek a megoldására is kötelez. Ravasz elmondta, azokon a településeken, ahol a legnagyobb gondot jelenti a helyhiány, körülbelül 16 férőhelyről van szó.

Az oktatási törvény módosításával az ötéves gyerekek számára kötelezővé tennék az óvodalátogatást. A jogalkotók a jelenlegi tízről 11 évre emelnék a kötelező iskolalátogatás idejét, míg a kötelező óvodalátogatás ideje egy tanév lenne. A törvény 2020. szeptember 1-jén lépne életbe. A javaslatot kedden utalták második olvasatba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Marad a Szlovákiát is sújtó élelmiszer-embargó

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Šatan lett a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?