Régió

Példátlan érettségi vizsga járvány idején

Május 25. és 27. között 68 diák teszi le hagyományosan az érettségi vizsgát a Selye János Gimnáziumban (SJG) olyan körülmények között, amelyeket bátran lehet történelminek nevezni. Ilyesmire még nem nagyon volt példa az iskola történetében.
Vataščin Péter

2020. május 27. 11:00

A komáromi gimnáziumban 68 diák vizsgázik hagyományosansan
A komáromi gimnáziumban 68 diák vizsgázik hagyományosan - A szerző felvétele

A bejáratnál a gyors lázmérést, kézfertőtlenítést, valamint egy becsületbeli nyilatkozat aláírását követően – amely arról szól, hogy a diák nem beteg – Dóczé Mária Elizabeth nyugodt léptekkel indul fel a lépcsőkön, hogy megmérettesse magát biológiából a 2019/2020-as tanév teljesen rendhagyóra sikeredett érettségijén. Az ELTE pszichológia szakán szeretne továbbtanulni szeptembertől. „Emlékezetes lesz, igen, viszont örülök, hogy még ha csak egy tantárgyból is, de kipróbálhatom, milyen érettségizni? – állítja magabiztosan. Elmondta azt is, hogy egész évben sokat készült biológiából, és nem szeretné veszni hagyni a befektetett munkát.
A vizsgabizottság elnöke, Simon Márta szerint jók az eddigi tapasztalatok. „Ezek a gyerekek hozzá vannak szokva a »harci« dolgokhoz, máshogy veszik, mint a felnőttek. Könnyebben alkalmazkodnak, mint azt korábban gondoltuk volna? – mondja elismeréssel a diákokról.
A Selye János Gimnázium tágas díszterme szinte elnyeli a háromtagú bizottságot és az egy szál vizsgázó diákot, de a járványügyi előírások szempontjából ezek a feltételek most kifejezetten megnyugtató hatást keltenek.

Akik mégis nekifutottak

Andruskó Imre gimnáziumigazgató szerint a SJG-nak eredetileg 136 érettségizője lett volna idén, akiknek az oktatási tárca döntése értelmében négy tantárgyból átlag alapján kínálták fel az érettségi jegyet. Ez összesen 544 osztályzatot jelentett, amiből mindössze 3-at nem fogadtak el. Az ötödik tantárggyal kapcsolatban 65-en döntöttek úgy, hogy nekifutnak a záróvizsgáknak. E téren a kémia a legnépszerűbb tantárgy, az iskola végzősei közül sokan készülnek vegyipari szakokra vagy orvosi egyetemre. Országszerte mintegy 550 diák érettségizik a hagyományos módon ötödik vagy hatodik tantárgyból. „Ebből 68 van tőlünk, tehát több mint az országos szám 10%-a. Ez az iskolánk erejét mutatja, s főleg a kollégák és a diákok munkáját dicséri? – hangsúlyozza Andruskó Imre. Meglátása szerit sokaknak hiányzik az adott életszakasz, a gimnáziumi tanulmányok „lezárása?, amelynek az érettségi vizsga az egyik legmarkánsabb állomása. Ezen felül az is megvan a diákokban, hogy szeretnék egy bizottság előtt bizonyítani az ügyességüket. A Selye János Gimnáziumban azt tervezik, valamivel kárpótolják majd a végzősöket, így Andruskó tájékoztatása szerint valamikor június végén, ha a járványügyi intézkedések ezt megengedik, az iskola udvarán úgynevezett villámcsődületet (flasmob) szerveznek, amelyre várják mind a 136 végzősüket.

Rázós történelem

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a 20. század első felének kataklizmái során már sor kerülhetett hasonló matúrára a gimnázium falai között. Andruskó Imre utánanézett az évkönyvekben az eseményeknek, de csak enyhe párhuzamokat talált. 1917-ben például vérhasjárvány miatt két hétig bezárták a gimnáziumot. 1918 szeptemberétől novemberig pedig a spanyolnátha miatt csukták be az iskola kapuit – azonban a tanév végén még így is sikerült megtartani a teljes értékű érettségit, mivel addigra a járvány már veszített az erejéből. A kór, ha minden igaz, „csak? egy fiatal, egy 35 éves bencés tanárt ölt meg. A következő rendkívüli helyzetet nem egy betegség, hanem a második világháború eseményei okozták. Az 1943/44-es tanévben a márciusi német megszállás miatt hamarosan véget vetettek a tanévnek, de még akkor is megtartották áprilisban a szóbeli és az írásbeli vizsgákat. Andruskó Imre iskolaigazgató ugyanakkor emlékeztetett, hogy a gimnázium zsidó származású diákjait nem sokkal a záróvizsga után internálták, majd rövidesen koncentrációs táborokba deportálták kettejüket vagy hármukat. Az iskola érettségijeinek történetében tehát nem valamelyik járvány, hanem a fasiszta politika okozta a legnagyobb tragédiát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Volkswagen

Még több autót gyárthat nálunk a Volkswagen

Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör
Frissítve

Norbert Bödör rács mögött marad, a zsolnai börtönbe szállították

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Tornalja

Egy felújítás jegyzőkönyvének tanulságai

Szepe

Remek tavaszi szezont produkált Szépe János és csapata az NB I-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.