Közélet
A képviselők javasolták az óraátállítás felülvizsgálatát - SITA/AP-felvétel

Óraátállítás: előnyei is vannak

Lajos P. János

2018. február 12. 07:11

Pozsony | Az Európai Parlament képviselői a héten a téli és a nyári iodőszámítás váltakozásának alapos átértékelését kérték az Európai Bizottságtól határozatukban. Néhány évig azonban még biztosan marad a tavaszi és őszi óraátállítás, és az sem biztos, hogy előnyös lenne a megszüntetése.

Nagy többséggel – 384 igen, 153 nem – fogadta el az Európai Parlament plénuma azt a határozatot, amelyben felszólítják az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a nyári időszámítás bevezetését, és indokolt esetben terjessze elő a nyári időszámításra vonatkozó irányelv módosítását. A javaslatot a szlovákiai EP-képviselők egy része támogatta, de voltak, akik ellene szavaztak.

A támogatók elsősorban a tavaszi és az őszi átállás egészségügyi következményeivel érveltek. „Bízom benne, hogy a nyári és a téli időszámítás értelmetlen váltogatása hamarosan befejeződik. Ma már senkinek sem használ, és nem okoz megtakarítást sem, sőt árt az emberek egészségének és a gazdaságnak is” – érvelt Ivan Štefanec (EPP) szlovák EP-képviselő. Támogatta a határozatot Richard Sulík (SaS) is, aki szerint az óraátállítás árt az egészségnek és például a közlekedésnek is.

Aki megtartaná

Több kárt okozna az óraátállítás megszüntetése Nagy József (Híd) EP-képviselő szerint, mint amennyi hasznot hozna. Szerinte ugyanis az egységes idő elsősorban az északi országoknak kedvezne, a kelet-európai tagállamoknak az átállítás inkább előnyös. „Ha a téli – vagyis a mi időzónánkban normális – időszámítást hagyjuk meg, akkor évente több mint hetvennel csökken azoknak a napoknak a száma, amikor este 7 óra után is világos van” – magyarázta lapunknak Nagy. Jelenleg ugyanis több mint 170 olyan nap van, amikor este hét után is fent van a Nap, és 100 olyan, amikor este 8 után van naplemente. „Ha a téli időszámítás, marad, akkor este nyolc után nem látjuk a Napot” – magyarázta Nagy. Ezzel szemben nyáron – május közepétől – már négy óra előtt felkelne a Nap.

2018. február 8. 14:53

Eltörölheti az óraátállítást az Európai Unió

Szerinte nem lenne megoldás az sem, ha a nyárit hagynánk meg, mivel akkor Romániával és Bulgáriával kerülnénk egy időzónába, ami gondot okozna például Ausztriával vagy Németországgal való kapcsolattartásban.

Kérdéses problémák

Kérdésesek az átállás okozta egészségügyi problémák is, habár egyes EP-képviselők tudományos kutatásokra hivatkozva azt állítják, a lakosság 20 százalékának egészségügyi problémát okoz az átállás. „Nem bizonyított, hogy biológiailag bármilyen problémát is okozna az egyórás átállítás” – állítja Hunčík Péter pszichiáter, belgyógyász. – Ez csak egy felfújt téma, komoly felmérések nem is foglalkoztak vele. Egy óra változásnak sem a testre, sem a pszichikára nincs különösebb hatása.” Szerinte azok, akik megérzik az óraátállítást, túlérzékenyek. „Nekik valószínűleg nagyon sok más ok miatt is lehet problémájuk, feltehetően nehezen alkalmazkodnak az újhoz, a máshoz – mondta Hunčík. – 4–5 órás jetleget, eltérést már megérez a szervezet az első 3 napban, de egy órát nem.”

Önnek ajánljuk