Közélet

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Pozsony | Egy héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a vasárnapi zárvatartás egyre vitatottabb témává válik a politikusok és a gazdasági szakértők körében. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük olvasóink véleményét is.
Nagy Roland

2020. május 30. 08:00

boltzár
Ahogy a politikusok, úgy az olvasóink sincsenek egységes véleményen a vasárnapi boltzárral kapcsolatban  - Németi Róbert felvétele

A boltok vasárnapi zárvatartása időről időre újra felmerül a szlovák közéleti vitákban. Legutóbb a koronavírus-járvány miatt került szóba, hiszen a kormány higiéniai óvintézkedéseinek következtében az üzleteket vasárnap be kellett zárni.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök nemrégiben tett egy olyan kijelentést, hogy a vasárnapi zárvatartás ugyan csak a járványhelyzet végéig marad érvényben, ő azonban nem bánná, ha akár a későbbiekben is így maradna a dolog. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter pedig határozottan ellenzi a vasárnapi zárvatartást. S nemcsak a politikusok, az emberek sincsenek egységes véleményen a kérdésben, bár egy reprezentatív felmérés szerint a többség nem bánná, ha vasárnap nem nyitnának ki a boltok.

Aktívak az olvasóink

Az Új Szó Facebook-oldalán mi is megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük a vasárnapi zárvatartásról. Összességében azt lehet elmondani, hogy a téma rendkívül érdekli az embereket, a bejegyzésre péntekig csaknem 400 reakció és 450 hozzászólás érkezett.A kommentekből is látszik, hogy nincs általános egyetértés a témában, vannak, akik megélhetési okokra hivatkozva továbbra is nyitva tartanák a boltokat, mások pedig a régi tapasztalatok alapján, valamint a hagyományos családi értékek védelmében a bezárás mellett érvelnek. Cikkünkben összeszedtük a legérdekesebb, legmegosztóbb hozzászólásokat.

új szó

Érvek mellette

A hozzászólók közül nagyon sokan azzal érveltek, hogy a korábbi rendszerben vasárnaponként szintén zárva tartottak a boltok, és ez nem okozott senkinek problémát.

„A ’80-as, ’90-es években nem voltak nyitva az üzletek, csak szombat délig, és nem halt éhen senki!”

– írta Alžbeta Szűcsová nevű olvasónk.

Hasonló véleményen van egy másik olvasónk, Rigó Tibor is:

„Zárjanak csak be nyugodtan. Az üzletesek telhetetlensége a vasárnapi nyitvatartás. Mikor nem voltak nyitva, akkor sem haltunk éhen. Szombaton max. kettőkor bezárnék mindent.”

Mások Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter álláspontján vannak, ők a családok összekovácsolásának egyik lehetséges megoldását látják a vasárnapi bezárásban.

„Egyértelműen zárva! Mindenkinek jár a szabad vasárnap, a pihenés, a családdal töltött idő”

– írta Németh Angéla nevű olvasónk.

Néhányan a külföldi országok példáját hozzák fel a vasárnapi zárvatartás mellett.

„Zárva legyen már szombaton, 17:00-tól, mint Ausztriában”

– vélekedett Gabriel Renczés. Ausztrián kívül többen Németországot is emlegették.

Végül, de nem utolsósorban vallási okokkal is magyarázták a zárvatartás szükségességét.

„Ne legyen nyitva semmi! Vasárnap az Úr napja, a nyugalomé és a pihenésé. Az alkalmazott eladóknak is joguk van pihenésre. Mi, többiek intézzük életünket úgy, hogy kíméljük meg őket a vasárnapi munkáktól”

– írta Forró Tibor.

Érvek ellene

A vasárnapi zárvatartás ellen gyakran gazdasági érvekkel tiltakoznak az emberek, többen a vállalkozók szemszögét emlegették. Így tett például Mácsodiová Kosztolányi Gertrúd is:

„A politikusok ne korlátozzák a vállalkozást, az üzleti tevékenységet... nekik az a dolguk, hogy azok érdekeit képviseljék, akik vasárnap dolgoznak... hogy meg legyenek ezért rendesen fizetve.”

Vannak azonban olyan olvasóink is, akik nem magát a zárvatartást kritizálták, sokkal inkább a mellette felhozott érveket. Egy „Melinda Sz” nevű Facebook-felhasználó például kételkedik abban, hogy ezzel a családok valóban közelebb kerülhetnének egymáshoz.

„Én csak arra lennék kíváncsi, hogy azok, akik a vasárnapi boltzárt a családdal kötik össze, mennyire aktívan vannak a családjukkal (ha már erre adja az utat mindenki)? Megjegyzem, a kanapén elnyúlni és nézni a TV-t, vagy egész délután semmit sem csinálni, nem minősül annak, hogy »családdal lenni«”

– írta olvasónk.

Csizmadia Imre éppen Magyarország sikertelen zárvatartási kísérletét hozta fel példaként:

„El lehet felejteni a vasárnapi zárvatartást. Orbán már egyszer megcsinálta, és rájött, hogy nem működik. Ausztria meg egy pár ország, ahol a szegény nyugdíjasok 1200 eurót kapnak, ott belefér. Akinek nem tetszik az emelt béres vasárnapi munka, az ne menjen munkába.”

Ezzel érvelt Ildikó Nagyová is, aki hozzátette, hogy a vasárnapi pótlékra majd akkor nem lesz szüksége az itteni eladóknak, ha majd 1500 eurót fognak keresni, mint például Németországban.

Tartózkodók

Sokan nem álltak egyik tábor mellé sem, úgy vélik, hogy a vasárnapi zárvatartásról a bolti eladókat vagy éppen a tulajdonosokat kellene megkérdezni. Imrich Gerec nevű olvasónk például ezt írta:

„Foglalkozzunk komolyabb dolgokkal. A nyitvatartás csakis a tulajdonosra tartozik.”

A parlament azonban mindenképpen foglalkozik majd a témával, hiszen már két törvényjavaslatot is beterjesztettek a vasárnapi zárvatartással kapcsolatban. Mivel azonban mindkét javaslat ellenzéki képviselő tollából származik, ezért nem valószínű, hogy a koalíció támogatni fogja a törvénymódosítást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.