Közélet

Nyomoznak a nyitrai magyar konzul cége ellen

Nyitra | Nyomozás folyik a nemrégiben Magyarország tiszteletbeli konzuljává kinevezett Gál József cége ellen. A férfi az adócsaló Ladislav Bašternák és a korábbi smeres pénzügyminiszter, Ján Počiatek üzlettársa.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 24. 07:00

Gál József (TASR felvétel)

Magyarország március ötödikén nyitotta meg tiszteletbeli konzulátusát Nyitrán, tiszteletbeli konzullá pedig a Zsére községből származó Gál József informatikai vállalkozót nevezték ki, aki a Microcomp nevű vállalat tulajdonosa is egyben. Gál 2017-ben Ján Počiatekkel és az adócsalásért elítélt Ladislav Bašternákkal közösen birtokolta a BG Invest nevű céget. Az aktuality.sk szerint Bašternák Gál segítségével igyekezett az állam elől több millió eurót elrejteni. 

A rendőrség jelenleg csalás ügyében nyomoz azoknak a pénzügyminisztériumi közbeszerzéseknek az ügyében is, amelyeket 2006 és 2008 között a Microcomp nyert meg. Ebben az időben Počiatek volt a tárca vezetője. Az aktuality.sk információi szerint a Közbeszerzési Hivatal négy szóban forgó versenypályázat esetében 12 törvénysértést állapított meg. 

Gált a folyamatban lévő rendőrségi ügy ellenére nevezték ki tiszteletbeli konzullá. A szlovák külügy szerint a férfit a magyar fél terjesztette fel a tisztségre. A magyar külügyminisztérium azonban nem adott magyarázatot arra, miért éppen Gálra esett a választásuk. Gál József fia, Tamás pedig egy olyan magániskola egyik befektetője, amely Norbert Bödör hírhedt vállalkozóhoz köthető. (aktuality.sk, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

10 százalékra csökken egyes élelmiszerek áfája

Előzés közben szenvedett súlyos balesetet a motoros

Különleges jelek a somorjai utakon

Saját templomából lopott műkincseket egy pap

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban

Lépésekben bölcsességtől bölcsességig

Legfrissebb galériák
Olvasta már?