Közélet
- Somogyi Tibor felvételei

A nemzetiségi iskoláknak segít az új kormányrendelet

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 13. 15:43

Pozsony | A kormány mai ülésén jóváhagyta az oktatásügyi minisztériumban kidolgozott rendeletet, mely azoknak az alapiskoláknak a javadalmazási és fenntartási előírásait érinti, ahol a tanítás a nemzeti kisebbség nyelvén folyik, illetve a diákok valamely nemzeti kisebbség nyelvét tanulják. Az előírás több mint 30 000 diákot érint pozitívan.

A rendelet (a Szlovák Köztársaság Kormányának 630/2008. Tt. számú rendelete, amely rendelkezik az állami költségvetésből származó pénzeszközök elosztásáról az iskolák és oktatásügyi létesítmények számára) célja, hogy növelje a bérek illetve az alapiskolai oktatási-nevelési folyamatok normatíváit. A javaslat abból indul ki, hogy a nemzetiségi iskolákban összetettebbek a személyi és üzemeltetési kérdések, mint a szlovák tanítási nyelvű iskolákban.

A gyakorlatban ez többek között azt jelenti, hogy a nem szlovák tanítási nyelvű alapiskolák számára magasabb, 113 százalékos lesz a bérek, illetve az alapiskolai oktatási-nevelési folyamatok egy főre eső normatív támogatása.

Ezzel együtt egy új normatív juttatást is bevezetnek azon tanulók után, akik az alapiskolákban a nemzeti kisebbség nyelvének kerettanterve alapján tanulják a nemzeti kisebbség nyelvét. Ez a jtámogatás a jövőben 104 %-os lesz, és a ruszin, a roma, az ukrán, az orosz, a német és a horvát nyelvet is oktató iskolákat érinti.

A rendelet, melynek megváltoztatását a Híd kezdeményezte, 2018.január 1-től lép hatályba.

Önnek ajánljuk