Közélet

Mózes: „December elején kész lehet a közös program”

Pozsony | Az Összefogás programjában kiemelt szerepet kapnak a kisebbségi ügyek. Mózes Szabolcsot, a mozgalom elnökét arról is kérdeztük, miként viszonyulnak ehhez a lehetséges politikai partnereik, a szlovák pártok.
Czímer Gábor

2019. november 19. 07:00

Mózes Szabolcs
Mózes Szabolcs

A program bemutatása után milyen lépések következnek?

Egyrészt most bemutattuk a programot, aminek az egyik célja az volt, hogy egyfajta társadalmi vitára is bocsátsuk, a választók lássák azt, hogy szerintünk milyen megoldásokra van szükség Dél-Szlovákia felzárkóztatása érdekében. Másrészt pedig zajlanak a tárgyalások az MKP-val és a Magyar Fórummal. Az elkövetkező napokban megpróbáljuk összefésülni a programjainkat. Teljesen logikus, hogy ha egy közös listán indul a három formáció, akkor egy közös programunk kell, hogy legyen. De ezenfelül mindegyik csapatnak meglesznek a sajátosságai is. Ami egyáltalán nem baj, sőt igazából gazdagíthatja a palettát, hiszen különböző választói csoportokat lehet így megszólítani. De az alap üzeneteknek természetesen egyeznie kell. 

Konkrétan mi történik majd a következő napokban?

Már viszonylag kevés idő áll rendelkezésünkre, össze kell fésülni a programokat. Erre vonatkozóan várhatóan már a héten lesznek egyeztetések. Ha pont kerül ennek a végére, akkor december elejére már egy közös programmal is elő tud állni az a formáció, amely végül a közös listát adja majd. 

Ha csak a programot nézzük, mely szlovák pártok kínálkoznak természetes partnernek az Összefogás számára?

A szlovák pártok többsége csak a napokban vagy a hetekben mutatta be a programját, ezért nehéz megmondani, hogy melyikkel és mennyire egyezik a programunk. Arra viszont itt emlékeztetni szeretnék, hogy elmondtuk, kivel nem tudjuk elképzelni az együttműködést, a Smerrel, az SNS-szel és a szélsőségesekkel való kormányzást már korábban kizártuk. Ez alapján elmondható, hogy a szlovák demokratikus ellenzéki pártok azok, akikkel el tudjuk képzelni a programunk megvalósítását. 

Mik azok a programpontok, amelyekből a szlovák partnerekkel való együttműködés során az Összefogás biztosan nem enged?

Amiben biztosan meg fogunk tudni egyezni, azok a gazdasági, szociális és egészségügyi célkitűzéseink. A magyar és a dél-szlovákiai ügyek esetében azonban nagyon keményen kell majd érvényesíteni az érdekeinket. Dél-szlovákiai ügy alatt értem például az R2-es és az R7-es gyorsforgalmi út építésének folytatását. A magyar ügyek esetében pedig a kisebbségi, oktatási és kulturális téren is vannak olyan lényeges dolgok, amiket el kell érni.

Ezekre az alapvetéseikre miként reagálnak a lehetséges szlovák partnerek?

Hivatalos tárgyalásokat még nem folytattunk, de nagyon fontos lenne, hogy még a választások előtt leüljünk, és átvegyük ezeket a pontokat. Akár azokat is, amelyek számukra problémát jelenthetnek. Azt azonban elmondhatom, hogy informális kapcsolataink vannak a szlovák ellenzéki pártokkal. Azok a képviselőik, akikkel én személyesen beszéltem, nem álltak negatívan ezekhez a programpontjainkhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kormánypárti kampánymustra

Kočner amerikai tiltólistára került

Lionel Messi újra a csúcson – mit tett érte a szezonban?

Kupakok a szívben

Az eperjesihez hasonló bevetésben még nem volt részük a tűzoltóknak

IkerAnyaVersek saját alapanyagból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.