Közélet

MKP-összefogás Matovičcsal?

Pozsony | Az MKP egyes regionális szervezetei számára elfogadható lenne Igor Matovič, az OĽaNO vezetőjének ajánlata, miszerint a két párt együtt induljon a jövő februárban esedékes parlamenti választáson.
Czímer Gábor

2019. szeptember 18. 18:44

A rendőrség leszállt Matovičról
- Képarchívum

MKP-közeli forrásainkból úgy értesültünk, a párt több regionális szervezete, köztük a Lévai azt szeretné, ha az OĽaNO-val lépnének koalícióra a parlamenti választás előtt. Úgy tudjuk, hasonló véleményen van a Galántai és Rimaszombati járási szervezet is. Az Összefogás mozgalom bejegyzését célzó aláírásgyűjtést, illetve, hogy a két politikai szubjektum együtt vágjon neki a parlamenti választásnak, ezek a regionális szervezetek egyelőre elvetik. Ahogy azt korábban megírtuk, az MKP több tagja is részt vesz az új mozgalom bejegyzéséhez szükséges aláírások összegyűjtésében. A párt Nagykürtösi járási szervezete ugyanakkor azt utasítja el, hogy az MKP Matovič mozgalmával kössön megállapodást. 

Berényi szerint tárgyalni kell az OĽaNO-val 

Berényi József, az MKP elnökségi tagja, aki egyben Nagyszombat megye alelnöke egy olyan lehetőségnek tartja az OĽaNO-val való koalíciót, amelyet az MKP-nak mindenképpen számításba kell vennie. “Van egy ajánlat, amit meg kell hallgatni, nekünk is el kell mondani az elképzeléseinket. Azán az Országos Tanácsunk dönt” – mondta. Berényi az álláspontját azzal indokolta, hogy a parlamentbe jutáshoz még a magyar politikai szubjektumoknak a közös eredménye sem biztos, hogy elég. Berényi az OĽaNO-val való együttműködésről kijelentette: “Lehet, én egy kicsit pozitívabban tekintek erre a megoltásra, mivel Nagyszombatban én két éve ezt csinálom.” Berényi Nagyszombat megyében az OĽaNO-s Jozef Viskupič megyeelnökkel dolgozik együtt. Hozzátette, azt kizártnak tartja, hogy az MKP-sok nem koalícióban, hanem Matovič pártjának listáján induljanak. 

Grendel: Koalíciót ajánlunk 

Grendel Gábor az OĽaNO-NOVA parlamenti frakciójának tagja a Denník N portálon megerősítette, hogy Matovič választási koalíciót ajánlott az MKP-nek. Egy ilyen formációnak 7%-os parlamenti küszöböt kellene elérnie, hogy a törvényhozásba jusson. 

Az MKP struktúrái már emésztik a dolgot 

Az MKP országos elnöksége holnap Rimaszombatban ülésezik, ahol Matovič ajánlatáról is tárgyalnak. Az MKP Országos Tanácsa korábban arra hatalmazta fel az MKP elnökségét, hogy a koalíciókötésről vagy a választási pártban való indulásról tárgyaljon a lehetséges partnereivel. Ez azt jelenti, jelenleg a pártvezetésnek arra nincs mandátuma, hogy egy másik politikai szubjektum listáján való indulásról egyeztessen.  A napokban üléseznek az MKP járási elnökségei is, de az OĽaNO-val való együttműködés tekintetében az egyes régiók álláspontját a járási konferenciák határozzák meg. A párt október 12-én tartja kongresszusát, ahol a más politikai szubjektumokkal való együttműködésről is döntés születhet. 

Nagy megdöbbentést keltene 

Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakembere szerint, ha az MKP vagy a Híd szlovák párttal koalícióban indulna, az egyértelműen az elmúlt évtized, tágabb értelemben az elmúlt harminc év szlovákiai magyar politikai stratégiájának a megváltozását hozhatja. "Nehéz megítélni, hogy a szlovák, vagy a magyar oldalon okozna-e ez nagyobb megdöbbenést" –mondta az elemző. Hozzátette, ha az MKP az OĽaNO mellett dönt, feladja az eddigi, csak önerőből megvalósított magyar érdekképviselet elvét. "Gyakorlatilag egy « koalíciós Híd » révén, szlovák szavazatokkal együtt juthatna be a parlamentbe. Nehezen tudom elképzelni, hogy az MKP-s vezetésben egyáltalán felmerülne az OĽaNO-ba való beolvadás. Inkább technikai koalícióban gondolkodnak mindkét oldalon" – magyarázta. 

Az Összefogás ereje 

Hangácsi arra hívta fel a figyelmet, hogy a Híd és az MKP közti tárgyalások kudarca azt eredményezte, hogy új szubjektumok jelentek meg. "Az Összefogás választási mozgalomként gyakorlatilag a 1998-as nagy szlovákiai magyar összeolvadás alapjait próbálja lemásolni az egy listára való tereléssel, és megkockáztatom, hogy egy újra egységes magyar párt létrehozása lenne a hosszútávú tervük. Ehhez viszont a Híd és a MKP még most túlságosan erősek az Összefogáshoz képest" – mondta Hangácsi. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Kissé nőtt a magyar elsősök száma

Igor Matovič
Frissítve

Szerdától már 48 órára lehet külföldre utazni

Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek: még mindig listavezetők

film

Újra tart élő vetítéseket a Lumiére mozi

Slezákné

Kulisszák mögött: Így néz ki az Új Szó és a Vasárnap szerkesztősége a járvány idején (VIDEÓ!)

Végh Attila

Exkluzív interjú Végh Attilával a holnapi Új Szóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.