Mikulec segítségnyújtást javasol Magyarországnak a szerb határ védelmében

Roman Mikulec

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter bízik benne, hogy a V4-es belügyminiszterek hétfői találkozóján elfogadják a javaslatát és közösen nyújtanak segítséget a magyar-szerb határ ellenőrzéséhez. Mikulec erről a parlament védelmi és biztonsági bizottságának ülésén beszélt. Szerinte a schengeni belső határokon bevezetett ellenőrzések nem oldják meg a migráció kérdését, legfeljebb az útvonalak megváltozását eredményezik. Európai uniós szinten kell megoldást találni, továbbá szigorúbban kell védeni a schengeni térséget.

„Annak ellenére kapcsolatban vagyunk, hogy Csehország és Ausztria ideiglenes ellenőrzést vezetett be, a hétfői találkozó is ennek az egyeztetésnek az eredménye. Mindenki tisztában van vele, hogy egyedül senki nem tudja megoldani ezt a helyzetet, és nem lehet hermetikusan lezárni a határokat. A migrációt a kiindulási országokban kell kezelni” – jelentette ki Mikulec. Magyarországnak már felajánlotta a segítséget, és reméli, hogy ehhez Csehország és Ausztria is csatlakozik. „Hogy segítsünk Magyarországnak biztosítani a szerb határt. Úgy vélem, ez a megoldás, és ez az, ami de facto Csehországnak és Ausztriának is segíthet” – mondta Mikulec, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva.

Mikulec azt állítja, már két éve aktívabb hozzáállást szorgalmaz az Európai Bizottság részéről a visszafogadási megállapodások és a tárgyalások folytatása terén Törökországgal, Afganisztánnal vagy Szíriával. Hozzátette, Magyarországra is próbálnak nyomást gyakorolni a visszafogadási megállapodás betartása terén. Szavai szerint azonban ez csak abban segítene Szlovákiának, hogy visszaküldhetné Magyarországra a feltartóztatott menekülteket.

Mikulec szerint semmit sem oldana meg a szlovák-magyar határon bevezetett ellenőrzés, mivel a már úton levő illegális határátlépést elkövető személyeket ez nem állítja meg. A Szlovákia területén feltartóztatott, illegális határátlépést elkövető személyeket pedig nem lehet huzamos ideig őrizetben tartani, és nem is akarnak az országban maradni, tovább akarnak menni más európai országokba, ezért a schengeni határok védelmére van szükség. „Ahogy mi biztosítottuk az ukrán határt, úgy kell a többi tagállamnak bebiztosítania saját külső határait” – jegyezte meg.

Mikulec elmondta, már fokozták a magyar határ ellenőrzését és közösen járőröznek a magyar hatóságokkal. „Nézetem szerint a belső határok ellenőrzése nem vezetett eredményre” – jelentette ki, de leszögezte, hogy Szlovákia is felkészült erre a lépésre. Arról is beszélt, hogy a jelenlegi problémát a másodlagos migráció okozza, nem pedig az illegális migráció, és európai uniós szinten kell kezelnie ezt az Európai Bizottságnak. Ebben az értelemben egyetért Csehországgal és Ausztriával, mert a belső határok ellenőrzéséről szóló döntésük nyomást gyakorolhat a Bizottságra is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?