Közélet

Miből kampányolnak a pártok?

Pozsony | Eddig a PS/Spolu és az SaS választási kampánya a legátláthatóbb. Az azonban, hogy a Smer miként használta fel a választók meggyőzésére fordított közel egymillió euróját, a nyilvánosság számára szinte ellenőrizhetetlen.
Czímer Gábor

2019. december 6. 07:00

Az adatokat a TIS főnöke, Gabriel Šipoš (jobbra) ismertette ⋌(A szerző felvétele)
Az adatokat a TIS főnöke, Gabriel Šipoš (jobbra) ismertette (A szerző felvétele)

Pozsony. A Transparency International Slovensko (TIS) elemzésében azt vizsgálta, hogy az egyes pártok a kampányban eddig mennyire átlátható módon költik el forrásaikat, illetve milyen szemléletesen kommunikálnak a választóikkal internetes felületeiken. A pártokat az egyes kategóriákban az iskolai érdemjegyekhez hasonlóan 1-től 5-ig terjedő skálán értékelték, ahol az 1-es a legjobb és az 5-ös a legrosszabb érték. A vizsgálat szerint az PS/Spolu és az SaS is egyaránt 1,65-ös átlagos eredményt ért el. Mindkét párt transzparens számlája részletes adatokat tartalmaz arról, mire költöttek a kampányuk során. A két listavezető, Richard Sulík (SaS) és Michal Truban (PS/Spolu) elküldte a részletes vagyon- és adóbevallását is.

A többség átlagos

A pártok többsége azonban közepes, 2,4-től 3,55-ig terjedő átlaggal rendelkezik. Ebbe a kategóriába tartozik a KDH, a Vlasť, az SNS, a Za ľudí, a Híd, a szélsőjobboldali ĽSNS, az OĽaNO, a Dobrá voľba és a Sme rodina is. Ezen pártok azért kaptak ilyen értékelést, mert valamilyen fontos adatot nem bocsátottak a TIS rendelkezésére. Így például a KDH elnöke, Aljoz Hlina ugyan a párt honlapján közli, hogy kampányukat 700 ezer euró kölcsönből finanszírozzák, de a vagyon- és adóbevallását már nem bocsátotta a TIS rendelkezésére, ahogy a Za ľudí vezetője, Andrej Kiska sem küldte el a dokumentumokat. Az utóbbi párt ezen túl egy jelentős összeget, 63 ezer eurót olyan óriásplakátokra költött, amelyekről azonban nem árulta el, hol vannak. A Marian Kotleba nevével fémjelzett szélsőséges ĽSNS párt értékelését az rontotta el, hogy a transzparens számlájáról 26 ezer euró készpénzt emeltek le, amit nem tudni, mire fordítottak. Tomáš Drucker Dobrá voľba nevű pártjának pedig ismeretlen forrásból érkezett a számlájára 220 ezer euró. A Sme rodinánál pedig a nagyobb összegű kifizetések címzettjei maradtak homályban. A Híd és az MKÖ kampányfinanszírozásával külön cikkben foglalkozunk.

TIS

A legrosszabb a Smer

A legrosszabb érdemjegyet, 3,95-ös értékelést a Smer kapta. A TIS arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig Robert Fico pártja költötte a legtöbbet, 960 ezer eurót a kampányra. Szinte a teljes összeget a Smer szóvivőjének, Ján Mažgút PR- ügynökségének fizették ki. Hogy aztán az ügynökség pontosan mire költi a pénzt, már nem nyilvános adat. Így a Smer gyakorlatilag megkerüli a kampányfinanszírozás átláthatóságát szolgáló törvényt, amelyet 2014-ben ők maguk indítványoztak és fogadtak el. A párt listavezetőjének, Peter Pellegrininek a részletes adó- és vagyonbevallását sem küldték el a TIS számára. 
A szlovákiai jogszabályok szerint a pártok legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a kampányukra. A teljes összeget kötelesek a transzparens számlájukon vezetni. Ezen túl tiltott az ún. harmadik fél, például civil szervezet, vagy magánszemély által történő kampányolás, vagy kampányfinanszírozás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Egy felmérés, mely szerint bejutna az MKP

Erősödni látszó magyar pártok

Parázs csata volt

Büntetők után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

diéta

Mit kezdjünk a divatdiétákkal?

koronavírus

Koronavírus – Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

kocsi

Czucz Enikő: Intra

Kép: Go Tech Daily

Koronavírus – Hongkongban felgyújtottak egy elkülönítőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.