Közélet

Már nem lesznek rózsaszín és piros járások

Pozsony | A jövő héttől ismét kevesebb színnel találkozhatunk a regionális járványtérképen: a piros és a rózsaszín besorolású járásokban is javult a helyzet, olyannyira, hogy hétfőtől az egészségügyi minisztérium már csak narancssárga, sárga és zöld járásokat jegyez.
Nagy Roland

2021. június 23. 19:00

étterem
Szlovákiában a jövő héttől már egyetlen olyan járás sem lesz, ahol nem szabad beülni az éttermekbe - TASR-felvétel

Szlovákiában továbbra is visszaszorulóban van a koronavírus második hulláma, ennek megfelelően pedig a járványügyi óvintézkedések is egyre enyhébbek. Ezen a héten még jelentős különbségeket figyelhetünk meg a szigorítások mértékében, hiszen a Miavai járás piros, a Kiszucaújhelyi járás pedig rózsaszínnek számít. Ezekben a régiókban a tömegrendezvények és a sportesemények létszámát jelentősen korlátozzák (a piros járásokban maximálisan 10 fő, a rózsaszín járásokban beltérben 25, kültéren 50 fő), csak az éttermek teraszai lehettek nyitva, valamint a maszkviselésre is szigorúbb előírások vonatkoznak. Összehasonlításképp: a zöld járásokban már akár 1000 fős kültéri rendezvényeket is szervezhetnek, az éttermekben pedig már nem szabályozzák az ülésrendet.

A jövő héttől azonban jelentősen enyhülnek az óvintézkedések közti különbségek, hiszen a Miavai járás narancssárgára, a Kiszucaújhelyi járás pedig sárgára váltott. Ezzel eltűnt az utolsó piros és rózsaszín járás, hétfőtől már csak narancssárga, sárga és zöld járásokkal találkozhatunk a járványtérképen. Az óvintézkedések ebben a fázisban már nagyjából megegyeznek, a különbségek főként a rendezvények létszámában és az éttermek működésében lesznek láthatóak.

A járások többsége egyelőre sárga besorolásúnak számít, összesen 47 ilyen régió lesz a jövő héttől. A magyarlakta járások közül több már most is zöldnek számít, és ez hétfőtől sem változik (ilyen például a Dunaszerdahelyi, a Nyitrai, a Komáromi és a Nagykürtösi járás), de vannak olyan déli régiók is, amelyek csak a jövő héten lépnek át a zöld zónába (például a Galántai vagy a Tőketerebesi járás). A zöld besorolás a Covid-automata legenyhébb fokozata, vagyis a déli régiók többsége továbbra is jól áll. A narancssárga járásokból, ahol a járványhelyzet jelenleg a legkedvezőtlenebb, már csak 6 lesz.

tab

A járások besorolása a jövő héttől

  • Narancssárga járások: Selmecbányai, Gölnicbányai, Homon-nai, Miavai, Szakolcai, Iglói.
  • Sárga járások: Báni, Bártfai, Pozsony (I.–V.), Nagybiccsei, Csacai, Gyetvai, Galgóci, Kassai (I.–IV.), Kassa-vidéki, Korponai, Kiszucaújhelyi, Lévai, Lőcsei, Losonci, Malackai, Turócszent-mártoni, Mezőlaborci, Nagymihályi, Námesztói, Vágújhelyi, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Pöstyéni, Poprádi, Nagyrőcei, Rimaszombati, Rozsnyói, Rózsahegyi, Szenci, Szenicei, Szinnai, Szobránci, Trencséni, Turdossini, Varannói, Garam-szentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Zöld járások: Besztercebányai, Breznóbányai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Illavai, Késmárki, Komáromi, Liptószentmiklósi, Nyitrai, Poltári, Vágbesztercei, Eperjesi, Privigyei, Puhói, Kisszebeni, Vágsellyei, Ólublói, Sztropkói, Felsővízközi, Nagytapolcsányi, Tőketerebesi, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Nagykürtösi, Zsarnócai, Aranyosmaróti.

Az aktuális járványhelyzettel kapcsolatban elmaradt az egészségügyi miniszter szokásos sajtótájékoztatója, helyette Zuzana Eliášová szóvivő számolt be a legfrissebb országos adatokról. Elmondása szerint a fertőzöttek heti átlaga a múlt héten 75 volt, ami további javulást jelent. Csökkent a reprodukciós szám is, már csak 0,75 és 0,8 között mozog. Egyedül a kórházban kezelt személyek száma nem csökken, még mindig 231 személyt tartanak bent fertőzéssel, vagy annak gyanújával. A teljes lakosság 36 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát, vagyis közel van már a 2 milliós határ. A második adag vakcinával eddig 1,4 millió személyt oltottak be, ami a teljes lakosság mintegy 26 százalékát teszi ki. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.