Közélet

Már ezer szerződést kifizetett a Kisebbségi Kulturális Alap

Pozsony | A szerződések háromnegyedét aláírta, a keretösszeg háromnegyedét már kifizette idén a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA).
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 22. 09:27

A tavalyi, kezdeti nehézségek után teljes fordulatszámon pörög a Kisebbségi Kulturális Alap. Míg tavaly július közepén jelentette meg az első pályázati szerződését a KKA, idén ugyanebben az időszakban már az ezredik szerződést is megkötötte. Négy kisebbség esetében teljesen lezárult a kifizetési folyamat. A több mint hétmillió eurós keretösszegből már több mint 5,2 millió eurót a sikeres pályázók számlájára utalt az alap. A magyar kisebbség esetében a szerződések háromnegyedét aláírták, a rendelkezésre álló négymilliós keretösszegből pedig hárommilliót kifizettek. Az összes nagy fesztivál már megkapta a támogatást, többnyire már csak olyan pályázók maradtak, akik még nem kézbesítették az összes szükséges dokumentumot, vagy rendezvényük a második félévben valósul meg. A KKA szerint a nyár végéig gyakorlatilag minden sikeres, együttműködő pályázó megkapja az elnyert támogatást. 

A nyár folyamán és szeptember elején zajlik az alap szakmaitanácstagjainak megválasztása. A magyar kisebbség részéről 170 szervezet regisztrált, ezek képviselői választják meg a tagokat, akik a következő két évben a pályázatok sorsáról döntenek. Ez a szám jóval alacsonyabb, mint két évvel ezelőtt, akkor 300 szervezet reagált az alap felhívására. Idén arányaiban kétszer annyi szervezet regisztrált a közművelődési szakterületre, mint a kiadói és a művészeti területre. A szervezeteket rövidesen megszólítja az alap a választással kapcsolatban, amely szeptember első hetében lesz Pozsonyban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hatéves kora óta rendőrnek készül a somorjai kenus lány

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Brazília elnöke engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az esőerdőtüzek megfékezésében

Megújul a vágsellyei állomás

Pellegrini gyorsan fog reagálni,ha beigazolódik a Jankovskával kapcsolatos gyanú

Vágányzár a Dunaszerdahely–Diósförgepatony szakaszon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?