Közélet
Ondrejcsák Róbert - A védelmi minisztérium felvétele

Magyar-szlovák vegyesbizottság tárgyalt a külső határok védelméről

MTI

2018. január 17. 17:51

Székesfehérvár | Szlovákia és Magyarország is úgy látja: bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Unió is felismerte az uniós külső határok védelmének fontosságát - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán újságíróknak a katonai és egyéb biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó magyar-szlovák vegyes bizottság székesfehérvári ülése után.

Az Ondrejcsák Róberttel, a szlovák védelmi minisztérium államtitkárával folytatott egyeztetése után Vargha Tamás hangsúlyozta: mindketten úgy látják, hogy az elmúlt évben létrehozott PESCO európai védelmi együttműködés eredményeket hozhat a biztonság területén, ha valódi tartalommal töltik meg. 

Nem NATO melletti "riválist" akarnak létrehozni, hiszen az állandó strukturált együttműködés kizárólag az EU védelmét tartja szem előtt - hangoztatta.

Az államtitkár elmondta: úgy értékelték, hogy az elmúlt néhány évben Közép-Európa és Európa biztonsági környezete jelentősen megváltozott, ami cselekvésre sarkallta a két országot és a visegrádi négyeket (V4) is.

Vargha Tamás szerint a mai európai vélemények is alátámasztják a délről érkező illegális bevándorlással kapcsolatos korábbi magyar döntések helyességét, miszerint az uniót meg kell védeni, s ebben Szlovákia mindvégig partner volt.
 

Mint mondta, áttekintették a V4-ek együttműködését, hiszen Magyarország a soros elnök, ráadásul a Közép-európai Védelmi Kezdeményezés soros elnöke is; ez a szervezet zászlóshajója volt a bevándorlás elleni küzdelemnek. Ennek jegyében a déli határon cseh, szlovák, osztrák és lengyel katonák segítették a védekezést az elmúlt években - tette hozzá.

Az államtitkár fontosnak nevezte a külföldi missziókat, amelyekben Magyarország mintegy ezer katonával vesz részt, mert "az illegális bevándorlást ott kell megoldani, ahol keletkezett". Ezért a Közel-Keleten, Irakban és Afganisztánban is vannak magyar katonák, miközben az iraki-afganisztáni misszió létszáma január elsejétől 150-ről 200-ra nőtt.

Önnek ajánljuk