Közélet

Ma éjfélig vehetünk részt a népszámláláson

Elérkezett a 2021-es népszámlálás első, azaz önkitöltése fordulójának utolsó napja. A kérdőív ma éjfélig tölthető ki – emlékeztet a Népszámlálás 2021 • A magyarság érték tájékoztató kampány stábja.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. március 31. 16:30

Frissítve
népszámlálás.sk
(Felvétel: nepszamlas.sk)

Az önkitöltéses szakasz március 31-éig tart, így aki még nem töltötte ki, annak erre a mai nap folyamán még lehetősége van. Mint ismert, a kitöltés nem csak kitelező, de egyben hasznos is, hiszen az állami támogatásokat a települések lakossági arányának megfelően osztják szét. A magyarság szempontjából pedig legalább ennyire fontos a kitöltés, hiszen a kisebbségi jogok biztosítása múlik a magyar nemzetiség jelölésén.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a népszámláláson a gyerekeket külön, az ő személyi számukkal (rodné číslo) bejelentkezve is meg kell számolni. A kiskorúak nevében a szülő vagy a törvényes képviselő tölti ki a kérdőívet. Az internet világában kevésbé otthonosan mozgó rokonoknak szintén fontos segítséget nyújtani.

Az ív a nepszamlalas.sk oldalról magyar nyelven is elérhető, de akár közvetlenül is kitölhetjük a eso.scitanie.sk/hu oldalról elérve.

Čaputová is emlékeztetett a határidőre

Zuzana Čaputová államfő felhívta a lakosok figyelmét, hogy már csak néhány órájuk maradt arra, hogy kitöltsék az elektronikus népszámlálási kérdőívet. Hozzátette: a népszámlálásból nyert adatok a városuk, a községük, a felekezetük vagy a közösségük javára válhatnak, hiszen ezeknek köszönhetően a jövőben igazságosabb lehet a fejlesztési támogatások elosztása közöttük. Az elnök asszony erre a közösségi hálón hívta fel a figyelmet.

Čaputová rámutatott: a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az elektronikus népszámlálás felülmúlja a várakozásokat. Eddig több mint 4,7 millió lakos, vagyis a lakosság 84 százaléka töltötte ki a kérdőívet. „Az idősebbek is csatlakoztak az online népszámláláshoz. Ez arról tanúskodik, hogy a fiatalabb nemzedékek tagjai segítettek a szüleiknek és a nagyszüleiknek a kérdőív kitöltésében, amiért köszönetet mondok nekik. Azoknak, akik még nem győzték kitölteni az online kérdőívet, maradt még néhány órájuk éjfélig, hogy ezt megtehessék” – hangsúlyozta az elnök asszony.

Az elektronikus népszámlálás, melynek keretében a lakosok önállóan töltik ki a népszámlálási íveket, február 15-től március 31-ig tart. Az asszisztens segítségével történő népszámlálásra április és október között kerül sor. Minden információ elérhető a www.scitanie.sk weboldalon.

A népszámláláson kötelező részt venni, a törvény szerint a községi önkormányzatok 25-től 250 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki arra, aki nem tölti ki az ívet. (ú, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.