Közélet

Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot

Pozsony | Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló „Kuciak“ nyomozócsoportot.
TASR

2019. október 22. 12:56

Frissítve
Milan Lučanský
- TASR-felvétel

Lučanský szerint a nyomozócsoportra már nincs szükség, mert hétfőn vádat emeltek az ügyben.

„Köszönet minden rendőrnek, aki a »Kuciak« csoport tagja volt. Örülök, hogy az egész országot megrázó gyilkossági ügyet ilyen rövid idő alatt sikerült felderíteniük. Most a bíróságon a sor” – mondta Lučanský. Szerinte a csapat hatalmas nyomás alatt állt a sajtó részéről, és a lakosság nagyon szkeptikus volt. Elmondta, az eredményekre való tekintettel több rendőrt előléptettek és megjutalmaztak.

A nyomozókból, ügynökökből és elemzőkből álló, eredetileg 82 tagú nyomozócsoportot azért oszlatta fel a rendőrfőkapitány, mert a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn benyújtotta a vádiratot a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbírósághoz. A több mint 25 ezer oldalas, 160 kiegészítéssel és 40 további nyomozati anyaggal kiegészített dokumentummal a továbbiakban nem a rendőrség foglalkozik.

A „Kuciak” nyomozócsoport tavaly márciusi létrehozása óta, számos nyomot biztosított. Köztük közel 50 terabyte adatot elemeztek, amelyet a mobilszolgáltatók bocsátottak a rendelkezésükre, valamint videófelvételeket vizsgáltak.

Az újságíró gyilkosai utáni nyomozás számos egyéb bűncselekményt is feltárt. Például Peter Šufliarský és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítését, tiltott fegyverkezést, Peter Molnár vállalkozó 2016-os meggyilását és Basternák László, Ógyalla egykori polgármesterének meggyilkolását.

Jan Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás ellen emeltek vádat a gyilkosság ügyében. Andruskó Zoltán, aki közvetítőként szerepelt az ügyben, vádalkut kötött az ügyésszel és tanúként hallgatják ki.

A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom. Az utcai tiltakozások résztvevői az ügy kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását és előrehozott választást követeltek. Később az előrehozott választás követelésétől eltekintett a mozgalom. A gyilkosság után kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer) váltotta a miniszterelnöki poszton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyászban Kolon és Gímes

Nyilvánosságra került a buszbaleset áldozatainak neve és életkora

Ideiglenesen átköltöztetik a dunaszerdahelyi idegenrendészet kirendeltségét

Anyagilag is segítik a buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

KFC: felemás volt az őszi szezon Komáromban

A pályaválasztást ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!