Közélet

Lesznek kétnyelvű útjelző táblák?

Pozsony | A kisebbségi kormánybiztos szerint a magyar nyelvű útjelzőtáblák ügye folyamatban van, a közleke- dési miniszter szerint azonban ez egyelőre nincs terítéken. Eközben aktivisták hívták fel a figyelmet a táblákról hiányzó magyar feliratokra.
Czímer Gábor

2019. június 12. 18:10

Az aktivisták óriásmatricával kétnyelvűsítették a közlekedési táblát (Fotó: Kétnyelvű Dél-Szlovákia)

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái kedden Pozsony és Somorja nevét szlovákul és magyarul is jelölő óriásmatricát helyeztek el a bacsfai közlekedési táblán. Az aktivisták szerint egy 2018-as belügyi rendelet alapján lehetőség van a kétnyelvű táblák kihelyezésére.

Bukovszky László (Híd) kisebbségügyi kormánybiztos szerint 2018 februárjától valóban van arra lehetőség, hogy a szöveges KRESZ-táblák mellett, az irányjelző táblákat, az idegenforgalmi jelzőtáblákat, valamint a hidak mellett felállított, folyók megnevezéseit feltüntető táblákat magyarul is kihelyezzék. 
A belügyi rendelet értelmében a veszélyt jelző, szöveges útjelző táblák magyar feliratozása már most is kötelező, emlékeztetett a kormánybiztos. A táblák cseréje az adott út fenntartójának, így az önkormányzatoknak, a megyéknek vagy az országos közútkezelőnek a feladata. A kisebbségi nyelvű közúti feliratok azon települések területén használhatóak, ahol az adott nemzetiség aránya eléri a 20 százalékot.

Tavaly februárban Bukovszky azt nyilatkozta: „Az engedélyeztetések lefuttatását követően pár hónapon belül megjelennek ezek az új, magyarul is tudó táblák.” Ennek ellenére a közutakon eddig csak a régi, magyar nyelvű helységnévtáblákat cserélték új típusúakra.

Érsek Árpád (Híd) közlekedési tárcavezető szerint azonban a magyar nyelvű útjelző táblák ügye nincs terítéken a minisztériumban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Visszatért Szepsibe a holokauszttúlélő

Magyarország–Spanyolország vb-elődöntő

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

Egyre többen fizetnek kártyával az üzletekben

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?