Közélet

Kuciak kollégái szerint a Donovaly-ügy lehetett a gyilkosság indítéka

Ján Kuciak kollégái, akik kedden tettek tanúvallomást a Speciális Büntetőbíróságon, egyetértettek abban, hogy az oknyomozó újságíró meggyilkolásának indítéka a Donovaly-ügy feltárása volt.
TASR

2020. január 21. 15:15

Dag Daniš
Dag Daniš - TASR-felvétel

Az áldozatok hozzátartozóinak jogi képviselői úgy vélik, a tanúvallomások megerősítik, hogy Marian Kočner emiatt rendelhette meg az újságíró meggyilkolását. Emlékeztettek arra, hogy az ügyet Maroš Žilinka, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze felügyelte, Alena Zsuzsovát Žilinka meggyilkolásának előkészítése ügyében is vádolják.

Dag Daniš, az Aktuality.sk kommentátora azt mondta, a sok indíték közül az egyik az lehetett, hogy Kuciak rámutatott a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozója, Štefan Jombík által elkövetett hibákra. Ő folytatott vizsgálatot Marian Kočner számos ügyében. 2017 nyarán Kuciak cikket írt a dóvali (Donovaly) adócsalás ügyében folytatott nyomozáskor elkövetett hibákról. Az ügyész elvette tőle az ügyét, és Marian Kočner jelenleg vádlottként szerepel az ügyben.

Bárdy: Kočnernek volt rá indítéka, hogy megölesse Kuciakot

2020. január 21. 09:59

Bárdy: Kočnernek volt rá indítéka, hogy megölesse Kuciakot

Ezt az ügyet említette Kuciak többi kollégája, Annamária Škarbová Dömeová, Ján Petrovič, Marek Vagovič és Peter Bárdy is.

„Nem tudta, hogyan vethetne véget azoknak a cikkeknek, amelyek felfedték, amit hosszú ideje művelt" - mondta Petrovič a bíróságon.

Arra az ügyészi kérdésre, hogy az ügyek felgöngyölítése során Kuciak forrásként használta-e a nyomozókat vagy az ügyészeket, Daniš azt válaszolta, nem dolgozott együtt a bűnüldöző hatóságokkal, mert a megállapításaikat katasztrofálisnak találta. „Volt néhány információ arról, hogy Kuciak nem dolgozott-e Žilinkának vagy Lipšicnek, de meggyőzött arról, hogy Lipšiccel szinte semmilyen kapcsolata nincs, Žilinkát pedig nem is ismeri" – mondta Daniš.

„Andruskó Zoltán még ősszel tett vallomást Maroš Žilinka meggyilkolásának előkészítéséről” – emlékeztetett Lipšic. „A neve akkoriban nem volt ismert. Andruskó Zoltán nem találhatta ki.

Az egyetlen személy, akinek haszna származhatott Kuciak és Maroš Žilina meggyilkolásából, Marian Kočner volt" – mondta az ügyvéd.

Vagovič: Kočnernek volt a leginkább oka arra, hogy haragudjon Kuciakra

2020. január 21. 10:42

Vagovič: Kočnernek volt a leginkább oka arra, hogy haragudjon Kuciakra

Marek Para, a vádlott ügyvédje azt mondta, a média előre elítélte ügyfelét. Arra is utalt, hogy Kuciak tájékoztatta az ügyről a kollégáit. Para nem úgy látja, hogy a Donovaly-ügy ok lett volna Marian Kočner számára, hogy elrendelje a gyilkosságot. Azt is kifogásolta, hogy sérült ügyfelének a tisztességes eljáráshoz és az ártatlanság vélelméhez való joga. 
  

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.