Közélet

Közel 70 euróval emelkedett az átlagbér

Pozsony | 2019-ben ismét jelentős mértékben emelkedtek a bérek Szlovákiában. A Platy.sk portál elemzése azt mutatja, hogy az átlagkereset jelentősebben emelkedhet, mint 2018-ban. 2019-ben 1101 euró volt a bruttó átlagjövedelem.
TASR

2020. január 14. 17:06

22 euró pluszpénz a hétvégi munkáért
- Képarchívum

2019-ben volt az utóbbi időszak egyik legjelentősebb béremelkedése. Az elmúlt 10 évben ez volt a második legjobb év ebből a szempontból. A 2017-es évben volt az eddigi rekord, amikor az átlagfizetés 6,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A lakosság mintegy felének magasabb az alapfizetése ezer eurónál. A portál elemzése szerint a munkavállalók mindössze 50%-ának magasabb az alapilletménye 1009 eurónál. Az alkalmazottak tizedének bruttó fizetése kevesebb, mint 653 euró.

„Pozsony környékén jóval magasabb az alapbér összege, mint az ország többi régiójában. 2019-ben 1484 euró volt a bruttó átlagkereset. Kassa megye áll e tekintetben a második helyen, a következő a nagyszombati és a trencséni régió. A legnagyobb különbség Pozsony és Eperjes megye között van. Az eperjesi régióban a munkavállalók csaknem 18%-ának kevesebbet a bruttó fizetése 650 eurónál.

Jelentős különbségek vannak a 2000 eurót meghaladó jövedelmek terén is. Eperjesen és környékén ennyi fizetést csak nagyon kevesen kapnak, a lakosság kevesebb mint három százaléka. A főváros vonzáskörzetében dolgozók több mint 17%-a keres ennyit.

A legrosszabbul fizetett alkalmazottak a takarítók és a postai alkalmazottak, 573 euró fizetésért dolgoznak. Ez volt a legalacsonyabb átlagbér 2019-ben. A Platy.sk szerint ennyi átlagkeresetük főleg a takarítóknak van. Az új, 2020-tól érvényes minimálbér (580 euró) alatti fizetésük szintén a postai kézbesítőknek vagy a konyhai kisegítőknek volt. A legrosszabbul fizetettek közé tartoznak még az ápolók és a szállodai személyzet.

A legjobban a menedzserek és az informatikusok keresnek. A legjobban fizetett pozíció tavaly az informatikai ágazatban volt, bruttó 3024 eurós átlagos alapfizetéssel.

Az öt legjobban fizetett pozíció között volt tavaly az iOS-programozó, az ügyvéd, az adószakértő és az informatikai biztonsági szakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
peter pellegrini

Ha Pellegrini pártot alapítana, az 21,4 százalékos eredményt érne el

Fábry Zoltán

Hol a stószi mérce? Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

elásott csecsemő újvár

Elásott csecsemőt találtak egy érsekújvári családi ház udvarában

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.