Közélet

Koronavírus: kérdések és válaszok!

Naponta számtalan információ jelenik meg a terjedő koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényeket, hogy olvasóink egyszerűbben eligazodjanak az információáradatban, s tudják, mikor kell karanténba vonulniuk, vagy mihez kezdjenek, ha megfertőződtek.
Demecs Péter

2020. március 26. 14:31

koronavírus
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Hogyan tudom meg, hogy fertőzött vagyok?

A Közegészségügyi Hivatal állítása szerint a koronavírus-fertőzés szinte mindig lázzal jár, viszont a köhögés, a gyengeség és fáradság is a tünetek közé tartozik. Olaszországból, Nagy-Britanniából és az USA-ból viszont egyre több fertőzöttnél észlelték, hogy elveszítette szaglását. Egy nő például nem érezte a sampon illatát. Az esetek egyre gyakoribbak, így nagy valószínűséggel hamarosan az Egészségügyi Világszervezet is a koronavírus hivatalos tünetei közé sorolja a szaglás elvesztését.

Hogyan lehet megkülönböztetni a koronavírust a klasszikus megfázástól?

Nehezen, mivel a tünetek nagyon hasonlóak. Az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus esetében a leggyakrabban a magas láz és az erőteljes, száraz köhögés kombinációja jelenik meg. Ha ilyen tüneteket észlel magán, azonnal lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával – kizárólag telefonon –, vagy hívja a fel a mentőket (155).

Kit tesztelnek le?

Alapvetően azokat, akik az elmúlt időszakban külföldön jártak, vagy kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel. Mivel aránylag kevés teszt van z országban, még a magas láz és egyéb tünetek sem jelentenek garanciát arra, hogy elvégzik a koronavírus-tesztet. Ha már elrendelik a tesztelést, akkor a betegért mentőt küldenek, az illetőt elviszik a kórházba, ahol elvégzik a teszteket.

Mikor kezdenek több tesztet végezni?

Mivel a kormány megegyezett a magánkézben levő laboratóriumokkal az együttműködésen, a következő hetekben jelentősen megugrik a tesztelt személyek száma. Míg aktuálisan napi mintegy 350 tesztet végzünk el, belátható időn belül a 3500–4000 tesztet is elérhetjük egy nap. A Közegészségügyi Hivatal legnagyobb kapacitása napi 1500, a magánlaboratóriumoké további 2500 lehet.

Van elég teszt az országban?

Jelenleg, miután a magánkézben levő laboratóriumok is bekapcsolódtak a rendszerbe már igen. Ezen laboratóriumok ugyanis önállóan beszerzett, saját tesztjeiket használják, az egyik ilyen társaság tegnapi bejelentése szerint már most 100 ezer tesztjük van s további több tízezer tesztet már megrendeltek.

Kérhetek tesztet akkor is, ha nincsenek tüneteim, csak érdekelne, hogy nem vagyok-e fertőzött?

Jelenleg nem. Az állam a magántársaságokkal is csak olyan személyek esetében végzi el a teszteteket, akiknek klinikai tüneteik vannak. Ha idővel ilyen emberből kevesebb lesz, és mondjuk az állam kapacitása is elég lesz a tünetekkel rendelkező személyek tesztelésére, akkor engedélyezik a magánlaboratóriumoknak, hogy bárkinek elvégezzék a teszteket, aki kifizeti a kivizsgálás árát.

Ha a tesztelés miatt bevittek a kórházba, akkor bent kell maradnom?

Erről minden esetben külön dönt az illetékes szakorvos. Akinek nincsenek súlyos tünetei, azt hazaküldik, s az ő esetében elrendelik a házi karantént. A súlyosabb eseteket bent hagyják a kórházak fertőző osztályán.

Mihez kezdjek, ha fertőzött vagyok de nem akarom megfertőzni a családot?

Ilyen esetben tájékoztatni kell a belügyminisztériumot arról, hogy önkéntes karanténba akarnak vonulni, s az illetékesek elhelyezik a rendelkezésre álló, karanténra elkülönített állami létesítménye valamelyikében, a legnagyobb valószínűséggel Bősön.

Ha fertőzött vagyok, otthon is maradhatok a családdal?

Erőszakkal senkit nem fognak elhurcolni, tehát otthon maradhat, ám ezzel nagy veszélynek teszi azokat, akikkel egy háztartásban él. A Közegészségügyi Hivatal szerint ilyen esetben a karantént egy elkülönített helyiségben kell tölteni, s ha van rá lehetőség, akkor külön fürdőszobát és wc-t kell használni. Ideális, ha a háztartásban mindenki szájmaszkot hord és végképp nem kerül kapcsolatba a fertőzött személlyel.

Ha fertőzött vagyok s nem kell kórházban maradnom, meddig kell karanténban lennem?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Van aki gyorsabban legyőzi a fertőzést, és van, aki lassabban. A kéthetes karantén viszont az abszolút minimum, amivel számolni lehet. A karantént csak abban az esetben lehet befejezni, ha az ismételt tesztek is igazolták, hogy már nincs a páciens szervezetében vírus. A karantén befejezéséről az orvos dönt.

Kimehetek az utcára, ha semmilyen tünetem sincs?

Igen, de csak a magányos séták ajánlottak. Kerülni kell más embereket, a járókelőktől is tartani kell a legalább kétméteres távolságot. Nehezebb helyzetben vannak azok, akik városban élnek, de még nekik sem kell teljesen elzárkózniuk a külvilágtól, csak épp olyan utcákon ajánlott sétálni, ahol nem jár sok ember.

Hány ember gyógyult meg Szlovákiában a koronavírus-fertőzésből?

Az Egészségügyi Világszervezet héten frissített statisztikái szerint hét, én a szlovák egészségügyi minisztérium ezt az információ cáfolta, s közölte, csupán két személy gyógyult meg.

Kit tartanak meggyógyultnak?

Azt a korábban pozitívan tesztelt személyt, akinél két egymást követő tesztelése is negatív lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.