Közélet

Kočner és Haščák a 2016-os kormányalakításról is egyeztetett

Pozsony | Nyilvánosságra került Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport és a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner részletes kommunikációja. A napvilágra került információk szerint Kočner Haščák segítségével beavatkozott a Penta tulajdonában lévő lapok tartalmába.
Czímer Gábor

2020. február 14. 11:04

Frissítve
Kočner
- TASR-felvétel

Az Állítsuk Meg a Korrupciót (Zastavme korupciu) civilszervezet és több országos napilap hozta nyilvánosságra Penta vezetője és a gyilkossági ügy vádlottja közti kommunikáció részleteit. Ebből kiderül, hogy Haščák és Kočner vulgarizmusokkal illették az újságírókat. Ezért Haščák bocsánatot kért.

Kollár, Kočner, Haščák, Híd

Egy alkalommal például Kočner a Plus 7 Dní hetilapban akart megjelentetni egy írást, amit először elküldött Haščáknak. „Jó lesz” – válaszolta A Penta vezetője. A cikk végül nem a Plus 7 Dníben, hanem a szintén a Penta tulajdonában lévő www1.pluska.sk portálon jelent meg „az olvasótól kapott információként”. Az írásban Boris Kollárról, a Sme rodina vezetőjéről közöltek kompromittáló információkat, olyan képeket, amelyek Kollárnak az elítélt maffiatagokhoz fűződő kapcsolatait bizonyítják.

A Kočner és Haščák közti üzenetváltásból azonban kiderül, nem véletlenül akarták kiteregetni Kollár maffia kapcsolatait. Mindez ugyanis a 2016-os parlamenti választás előtt néhány nappal történt. A gyilkosság megrendelésével vádolt vállalkozónak az volt a terve, hogy Kollár lejáratásával okot szolgáltasson Bugár Bélának, a Híd elnökének arra, ne lépjen be egy olyan kormánykoalícióba, amelyben a Sme rodina vezetője is szerepet kap. „Hiszen Béla nem léphet koalícióra egy maffiózóval” – írta Kočner már Tomáš Rajecký barátjának, aki egyébként maga is közel áll a Piťo maffia-klánhoz. Mindezzel Kočner arra törekedett, hogy Robert Fico, a Smer vezetője tudjon kormányt alakítani. Ez 2016-ban meg is valósult. A Híd szóvivője, Magdeme Klára ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt Kollár a választás napján kijelentette, semmilyen kormány tagja nem kíván lenni. „Így nem is értem, mire kellene reagálnom” – tette hozzá Magdeme.

Grendel ellen mentek

Egy másik esetben Kočner Haščáktól kért engedélyt arra, hogy a Penta lapjainál korában dolgozó Martina Ruttkayová újságíró feljelentést tehet-e Grendel Gábor (OĽaNO) parlamenti képviselő ellen. A Penta vezetője pedig beleegyezett. Ruttkayová egy esetben a rendőrségen pedig arról vallott, hogy Gredneltől kapott titkos rendőrségi dokumentumokat, amelyek Kočner banki tranzakcióiról szóltak és amelyet a Penta tulajdonában lévő Privatbanka segítségével hajtott végre még a 2010-es évek elején. Ruttkayová közeli kapcsolatban állt Kočnerrel, a nő több szívességet tett a vállalkozónak. Az átutalások valóban megtörténtek, de Grednel tagadta, hogy bármi köze lenne a dokumentumok kiszivárgásához. A parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, évekkel később el is vették az ügyet az azzal foglalkozó nyomozóktól, mert ők is közel állhattak Kočnerhez. "2018 decemberében azzal a javaslattal zárták le a nyomozást, hogy az ügyészség állítsa le a büntetőeljárást" - mondta Grendel, és hozzátette azóta az ügyészség érdemi döntést még nem hozott. Az ügyben Daniel Lipšic korábbi belügyminiszter ellen is folyt eljárás.

Az anyós és az 500-asok

A Kočner és Haščák közötti üzenetváltás szerint a gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozó 2017 júliusában azt kérte a Penta vezetőjétől, hogy állítsa le egy róla készült kép nyilvánosságra hozását. A Penta tulajdonában lévő Plus JEDEN DEŇ napilap fotósa ugyanis lencsevégre kapta, ahogy Kočner egy köteg 500 euróst vesz ki az autója műszerfalából. „Az anyósomnak a 75. születésnapja volt, családi ebéden voltunk” – írta az esetről Kočner és Haščáknak. A Penta vezetője azt válaszolta, megakadályozza a kép közlését, de ne csináljanak ebből rendszert. A napilap vezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, nem a Penta vezetőjének beavatkozása miatt nem közölték a képet.

A Penta tagad

„A nyilvánosságra hozott információk szerint egy több éves kommunikációról van szó, és mivel Jaroslav Haščák nem archiválja az üzeneteit, nehezen tud minden egyes mondatot külön kommentálni” – áll a Martin Dankonak, Penta szóvivőjének a lapunkhoz eljuttatott reakcióban. A Penta a nyilvánosságra került információk ellenére tagadja, hogy Kočnernek ráhatása lehetett a befektetési csoport tulajdonában lévő lapok tartalmára. Ezt azzal próbálják igazolni, hogy 2016 és 2018 között kiadójuk, az NMH lapjaiban közel 200 cikk jelent meg Kočnerről, melyek között több is negatív fényben tüntette őt fel. Azokról a cikkekről, amelyekbe a nyilvánosságra került információk szerint Kočner konkrétan beavatkozott, a Penta szóvivője nem nyilatkozott.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding (NMH).

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.