Közélet

Kisebb városok karanténjára is készülnek!

Pozsony | 113 minta megvizsgálása után sem találtak még koronavírussal fertőzött beteget az országban, ennek ellenére mától szigorúbb ellenőrzések várhatóak mind a repülőtereken, mind az osztrák határon.
ÖSSZEFOGLALÓ

2020. február 27. 18:46

kep
A lakosoknak ilyen és ehhez hasonló tájékoztató röplapokat fognak osztogatni (TASR-felvétel)

Denisa Saková belügyminiszter vezeti az egészségügyi minisztérium igazgatása alá tartozó, a koronavírus miatt összehívott válságstábot, amely szükség esetén javasolhatja a kormánynak a válsághelyzet kihirdetését. Bár lapzártáig még nem erősítették meg a vírus szlovákiai felbukkanását, mától a pozsonyi, a kassai és a poprádi nemzetközi repülőtéren minden utasnak megmérik a testhőmérsékletét. 

Az osztrák határon lelassulhat a közlekedés, ugyanis itt szúrópró-baszerűen ellenőrzéseket tartanak, valamint szórólapokat osztogatnak. Ezeken tájékoztatnak például arról, mit tegyünk, ha olyan országban jártunk, ahol megfertőződhettünk, milyen tünetekre figyeljünk, hogyan terjed a vírus és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a fertőzést. Ausztria azért is problémás, mert Bécsben már regisztrálták az első, koronavírus okozta megbetegedést, és sokan járnak tőlünk Ausztriába síelni.

A megelőzés érdekében

  • Gyakran, legalább 20 másodpercig mossunk kezet szappannal, az alkohol alapú kézfertőtlenitő szerek használata is javasolt.
  • Köhögéskor használjunk papír zsebkendőt, amelyet aztán dobjunk el.
  • Kerüljük a közeli kapcsolatot azokkal, akiknél a megfázás tüneteit fedezzük fel.
  • Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon.
  • Otthon gyakran fertőtlenítsünk, és használjunk védőeszközöket.
  • Kérdés esetén vegyük fel a kapcsolatot szakemberekkel a novykoronavirus@uvzsr.sk e-mail címen vagy telefonon 
a 0917 222 682 és 0918 659 580 telefonszám valamelyikén.

„Tegnap 22 minta eredményét kaptuk meg, mind negatív volt” – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium kommunikációs osztálya. Lapzártánkig összesen 113 mintát teszteltek a koronavírus miatt. A biztonsági tanács tegnapi ülése után a kormányfő több óvintézkedésről is tájékoztatott a már Bécsben is felbukkanó betegség miatt. A külügyminisztériumnak például fontolóra kell vennie, hogy átmenetileg felfüggeszti a vírus érintette országokban a konzuli tevékenységet. 

Járvány is lehet
„Nem akarok pánikot kelteni, de a helyzet rendkívül súlyos lehet” – nyilatkozta Ján Mikas tiszti főorvos. Hozzátette, naponta öt és tíz közé esik a vizsgált minták száma. Mint mondja, fel kell készülnünk arra, hogy a vírus nálunk is megjelenik, és nem lehet teljesen kizárni egy esetleges járványt sem. „Minden attól függ, hogyan fogunk reagálni, ha felbukkan egy pozitív minta, hogyan fogjuk kezelni az érintetteket és azokat, akikkel kapcsolatba kerültek, és hogyan fogjuk gátolni a terjedést” – magyarázta Mikas. A biztonsági tanács javaslatára a kormány elrendelheti a karantént egyes községekben. Mikas szerint ezt csak a kisebb településeken lehet megvalósítani. „Az olyan városok mint Pozsony vagy Kassa már problémásabbak” – mondta a tiszti főorvos.

A kormány azt ajánlja, fontoljuk meg, ha a közeljövőben olyan országokba utaznánk, ahol a vírus már felütötte a fejét, de a legbiztonságosabb az volna, ha egy darabig nem utaznánk külföldre.

Készen állunk?
Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök szerint a kormány tájékoztató kampány sugárzását rendeli el a közmédiában, a koronavírusról kapcsolatos információkat a közszolgálati RTVS csatornáin fogják sugározni. A kormányfő elmondta, a hazai kórházak 7700 fekvőhelyet képesek rendelkezésre bocsátani egy esetleges járvány kitörésekor. Tervezik továbbá 148 ezer védőruha megvásárlását, valamint több tízezer egyéb védőeszköz beszerzését – mindezt állami megtakarításból. A biztonsági tanács azt is hangsúlyozta, az összes kórháznak kötelessége gondoskodni azokról, akiknél felmerül a fertőzés lehetősége. Pellegrini elmondása alapján Lest (Lešť) katonai repterén előkészítettek egy 2500 fő befogadására alkalmas izolált városkát. A miniszterelnök szerint van elég gyógyszer az országban, egyes gyógyszertárakban azonban átmenetileg nem kaphatóak egészségügyi maszkok és kézfertőtlenítők. (szh, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.