Közélet

Kalavská fellázadt Fico ellen

Pozsony | Újabb szintet lépett a legnagyobb kormánypárton belüli vita a kórházreformmal kapcsolatos jogszabályról: a Smer által jelölt egészségügyi miniszter fellázadt a párt elnöke ellen.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. augusztus 19. 11:03

Andrea Kalavská - TASR-felvétel

Az egészségügyi minisztérium nem alkotmánytörvényként terjeszti elő a kórházreformmal kapcsolatos törvényjavaslatát – jelentette be vasárnap Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. A legnagyobb kormánypárt már vasárnap délután reagált a szaktárca nyilatkozatára.

„A Smer parlamenti klubja nem fogja támogatni a kórházreformot, ha azt az egészségügyi tárca egyszerű törvény formájában terjeszti elő”

– nyilatkozta Ján Mažgút, a Smer sajtóosztályának a vezetője. Szerinte Robert Fico, a Smer elnöke már júniusban figyelmeztette a pártja által jelölt egészségügyi minisztert, Andrea Kalavskát, hogy ha az egészségügyi reformot nem alkotmánytörvény formájában terjeszti elő, nem számíthat a Smer képviselőinek a támogatására. Kalavská még nyár előtt a kormány elé akarta küldeni a kórházreform tervét, Robert Fico azonban nem támogatta a miniszter javaslatát.

Peter Pellegrini kormányfőmúlt kedden, augusztus 13-án jelezte,hogy a reformról még tárgyalnak, és Kalavská több változatot is kidolgoz. Az eredeti elképzelések szerint a reformmal kapcsolatos javaslatot Kalavská már a kormány e heti, augusztus 21-ei ülésén beterjesztette volna a kormány elé.

Míg az egyszerű törvény elfogadásához a parlamentben 76 szavazatra van szükség, az alkotmánytörvény elfogadásához 90-re, vagyis ellenzéki szavazatokra is. Az ellenzéki SaS vasárnap jelezte, hogy megszavazná a jogszabályt, az SNS szerint ugyanakkor még egyeztet a Smerrel az ügyben.

„Még soha nem történt meg, hogy a kormánypárt minisztere szembement volna saját pártja akaratával”

– tette hozzá Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője. Debnár Klára, a Híd szóvivője szerint pártjuk már korábban jelezte, hogy a kórházreformot nem alkotmánytörvény formájában kellene elfogadni, a további lépésekről még tárgyalnak a koalíciós partnereikkel.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Autóba hajtott, majd elaludt a részeg sofőr

Danko pénteken jelenti be az alkotmánybíró-jelöltek választásának időpontját

Színes koncertkínálat a fővárosban

Még idén ősszel kizöldül Galánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?