Jövőre nagyobb bérpótlék járhat az alkalmazottaknak

kocsma
Pozsony |

Jövőre újra nőhet az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzésért járó bérpótlék – az ellenzéki Smer ezzel kapcsolatos javaslatát a parlament is elfogadta. Ha a Munkatörvénykönyv módosítását a köztársasági elnök is aláírja, akkor az jövő júniusban léphet hatályba.

A kormány két évvel ezelőtt fagyasztotta be a munkavállalóknak járó bérpótlék emelését, hogy segítsen a vállalkozásoknak megbirkózni a világjárvány okozta gazdasági nehézségekkel. A bérpótlék összegét eredetileg a minimálbérhez kötötték, 2020-ban azonban fix összegben határozták meg és befagyasztották. „Két évvel ezelőtt a kormány olyan döntést hozott, amely rontott a munkavállalók helyzetén, épp ezért itt volt az ideje, hogy ezen változtassunk” – indokolták meg az előterjesztésüket a Smer képviselői. Az ellenzéki párt a Munkatörvénykönyv módosításával azt akarta elérni, hogy a bérpótlékot ismét a minimálbérhez kössék, amely az idei 646 euróról jövőre 700 euróra emelkedik. Az ellenzéki párt ezúttal sikerrel járt, a parlament 137 jelenlévő képviselője közül 110-en szavaztak a javaslat mellett, köztük az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek a többsége is, csupán az SaS képviselői tartózkodtak.

Ennyivel nő

A jövő júniusban életbe lépő új szabályok szerint a munkavállalóknak a szombati munkavégzésért a minimálbér 50 százalékának megfelelő bérpótlékot fizetik majd. Ha azonban a szombati munkát rendszeresen végzik, ezért csak 45 százalékos pótlék jár. Vasárnaponként a pótlék a minimálbér 100%-a, rendszeres vasárnapi munkavégzés esetén pedig 90%-a lesz. Éjszakai munkavégzés esetén a bérpótlék a minimálbér 40 százaléka lesz, illetve 50 százaléka, ha a munka veszélyes, vagy 35 százaléka, ha a munkát „főként éjszaka” kell végezni.

Mit jelent majd mindez a gyakorlatban? A Pravda napilap által közzétett szakmai elemzés szerint, ha egy munkavállaló havi kétszer vállal nyolcórás szombati műszakot, akkor jelenleg 28,64 eurós bérpótlékra jogosult, ami jövő júniustól 32,18 euróra nő, havi két vasárnapi műszakért pedig 7,09 euróval kap majd többet, mint idén. Ha egy munkavállaló például a következő évben egy hónap alatt öt nyolcórás éjszakai műszakot vállal, akkor az éjszakai munkáért járó bérpótléka 64,36 euró lehet, a jelenlegi 57,20 euróval szemben.

A szakszervezetek üdvözlik

A munkavállalók és a munkáltatók érdekvédelmi szervezeteit erősen megosztják a most elfogadott változások. A Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) szerint a mostani módosítással csak visszatérünk a világjárvány miatt elvetett korábbi szabályokhoz, amit csak üdvözölni tudnak. „A módosítás lehetővé teszi, hogy az árak látványos növekedésének az időszakában legalább részben enyhüljön a munkavállalókra és családjaikra nehezedő nyomás” – áll a szakszervezetti vezetők nyilatkozatában.

Elégedetlen munkáltatók

A munkaadók elhibázott ötletnek tartják a bérpótlékok emelését. Szerintük már eddig is hatalmas gondot jelentettek számukra a szédületes ütemben növekvő energiaárak, most pedig az állam majd arra kötelezi őket, hogy a bérköltségeket is megemeljék. A Munkáltatók Országos Szövetsége (RÚZ) már korábban figyelmeztetett a Smer javaslatának a visszásságaira. Különösen ellentmondásosnak tartják azt a tényt, hogy a bérpótlék korábbi befagyasztásának a feloldására vonatkozó javaslatot a parlament a rendkívüli infláció és energiaválság idején fogadta el.

A módosítást a vendéglátóipari vállalkozások is bírálják, arra hivatkozva, hogy sok vállalkozás számára ez lehet az utolsó csepp a pohárban. „Abszurdnak tartjuk, hogy a jelenlegi rendkívüli nehéz helyzetben, amikor már így is látványosan nőttek a vállalkozások költségei, újabb terhet rónak rájuk. A törvénymódosítás az éttermeknek, szállodáknak és egyéb turisztikai vállalkozásoknak okozhatja a legnagyobb érvágást, hiszen ezek alkalmazottai jellemzően többnyire hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznak. Sok létesítmény már most is képtelen áthárítani az infláció okozta megnövekedett költségeket az ügyfeleikre, mert a szolgáltatásaik eladhatatlanok lennének” – figyelmeztet Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének (AHRS) az elnöke. Szerinte az ágazatukban a munkáltatók egy része már korábban úgy döntött, hogy átmenetileg bezárja a vállalkozását, míg mások csak adósságból képesek fenntartani magukat. „A bérpótlék emelése még drágábbá teszi a munkaerőt, és növeli a vállalkozások költségeit. Ezért fel kell tenni a kérdést, hogy ezek az intézkedések valóban segítenek-e bárkin is” – teszi hozzá Harbuľák.

Politikai ellentétek

A módosítás a politikusokat is megosztja. „Úgy gondoljuk, hogy ha valaki szombaton, vasárnap, munkaszüneti napokon vagy éjszaka dolgozik, megérdemel némi pluszpénzt” – mondta el Robert Fico, a módosítást kezdeményező Smer elnöke. „A Munkatörvénykönyv legújabb módosítása átgondolatlan, és végső soron a munkavállalóknak is káros lehet, hiszen, ha a munkáltató úgy dönt, hogy a hétvégi vagy éjszakai üzemelés így már nem kifizetődő számára, az alkalmazott a jelenlegi bérpótlékot sem kapja meg” – állítja ezzel szemben Ján Oravec, az SaS parlamenti képviselője. Szerinte tovább nőnek majd a pékségek költségei is, amit kénytelenek lesznek beépíteni az áraikba, vagyis a már most sem olcsó kenyér is tovább drágul majd.

Oravec szerint a bérpótlék befagyasztásának a feloldása a munkáltatók újabb megalázása. Emlékeztetett arra, hogy a munkáltatók nyáron megállapodtak a szakszervezetekkel a minimálbér jelentős, 700 euróra történő emeléséről. „A szociális partnerek megállapodásának a része volt az is, hogy a szakszervezetek nem vetik fel a bérpótlék emelésének a kérdését” – tette hozzá a parlamenti képviselő, aki szerint a teljes bérköltségek Szlovákiában már most is magasabbak, mint Csehországban vagy Lengyelországban, a bérpótlék újabb növelése így tovább gyengíti a szlovákiai vállalkozások versenyképességét. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!