Közélet

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenőrzését

Pozsony | Hétfőn jóváhagyta a parlament gazdasági bizottsága a D4-R7 pozsonyi körgyűrű építésének képviselői ellenőrzését. A bizottság felkéri Érsek Árpád közlekedési minisztert (Most-Híd), gondoskodjon arról, hogy jelen legyen minden érintett személy és elérhető legyen minden szükséges dokumentum. A vízgazdálkodás és a környezetvédelem illetékeseinek is képviseltetniük kell magukat.
TASR

2019. május 20. 21:00

- Somogyi Tibor felvétele

Jana Kiššová (SaS), a bizottság elnöke hívta össze a parlamenti gazdasági bizottságának tagjait, miután Érsek nem tudta kielégítően elmagyarázni a D4-R7 gyorsforgalmi út körüli helyzetet és eloszlatni minden felmerült gyanút. „Mindannyiunk érdeke, hogy lássuk, mi a helyzet, függetlenül attól, beigazolódnak-e a gyanúk” – mondta Kiššová. Szerinte szükség van a körgyűrűre, de annak a hatályos jogszabályoknak megfelelően és a környezet veszélyeztetése nélkül kell megépülnie.

A bizottság tagjai a helyszínen szeretnék megtudni, ki felügyeli az állam részéről a kivitelezést. „Ez egy hatalmas beruházás, nagy hiba lenne, ha megvárnánk, amíg befejezik az építkezést, és csak utána derülne ki, hogy nem megfelelő, vagy életveszélyes anyagokat használtak" - mondta Miroslav Ivan (SaS). A képviselői ellenőrzést legkorábban június 3-án, legkésőbb június 17-ig kell lefolytatni.

A közlekedési minisztérium szerint a pozsonyi D4-R7 körgyűrű építésénél végzett talajvizsgálatok nem erősítették meg az emberi egészségre veszélyes anyagok jelenlétét. Az elemzés azonban azt mutatja, hogy olyan anyagokat használtak, amelyek nem felelnek meg az építési előírásoknak. Hogy véglegesen megerősítsék a vizsgálati eredményeket és meghatározzák, mekkora a probléma, a közlekedésügyi minisztérium szerint további mintavételek és egyéb vizsgálatok szükségesek.       „Az elemzés eredményeit a rendőrségnek továbbítottuk, a közlekedési tárca pedig továbbra is szorosan együttműködik a hatósággal. A környezetszennyezés gyanúját kivizsgálják, hogy minden azzal kapcsolatos aggályt eloszlassanak, hogy szennyezett anyagot használtak volna fel az útépítés során” - mondta Karolína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvivője.

Pénteken (május 17.) az (OĽaNO)is csatlakozott a kritikához. Igor Matovič, a párt elnöke azonban nem tartja kielégítő megoldásnak a képviselői ellenőrzést, és Érsek lemondását kéri.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés a gyermekorvos az országban

Foci és biliárd a tévében

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Megelőzi a forró autóban felejtett gyermekek halálát az izraeli egyetemisták által fejlesztett eszköz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?