Közélet

Ilyen változásokat hoz mától a Covid-automata

Pozsony | Az egészségügyi minisztérium szakértői minden héten átértékelik az aktuális járványhelyzetet, és ennek megfelelően határozzák meg az egyes járások besorolását a Covid-automatában. Ettől a besorolástól függ, milyen járványügyi óvintézkedések lépnek érvénybe a következő héttől.
Nagy Roland

2021. március 1. 07:00

koronavírus
Az iskolanyitás a fekete járásokban továbbra sem engedélyezett - TASR-felvétel

Szlovákiában a regionális járványtérképen jelenleg három különböző színű járással találkozhatunk. A fekete járások számítanak a legsújtottabb régióknak, ezekben a legszigorúbb higiéniai előírások vannak érvényben: az iskolanyitás nem engedélyezett, munkába járni csakis egy hét napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet, a természetbe pedig csakis a járáson belül mehetnek az ott lakók (ehhez nem kell teszt).

Hétfőtől 20 járás tartozik a fekete zónába, ezek a következők: Báni, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Illavai, Turócszentmártoni, Vágújhelyi, Simonyi, Pöstyéni, Vágbesztercei, Nagyrőcei, Rozsnyói, Vágsellyei, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.

A második besorolás, amivel találkozhatunk, a piros színű, ide sorolhatók azok a járások, ahol jelenleg a legkedvezőbb a járványhelyzet. Sajnos az előző héthez képest most kevesebb ilyen régió van a térképen, a számuk 10-ről 6-ra csökkent. Ide tartozik a Késmárki, a Námesztói, az Ólublói, a Sztropkói, a Felsővízközi és a Turdossini járás. Ezekben a munkalátogatáshoz elegendő egy 14 napnál nem régebbi negatív tanúsítvány, és az iskolák újranyitását is engedélyezik (természetesen csak az alsó tagozatosok és a középiskolák végzősei számára). A természetlátogatás a piros járásban élő lakóknak is engedélyezett, de ők ellátogathatnak más, pirossal vagy bordóval jelölt járásokba is (a feketékbe viszont nem).

koronavírus
Ismét nőtt a fekete besorolású járások száma - MZ SR

A regionális járványtérképen a leggyakoribb jelölés a bordó, jelenleg 53 ilyen járást tart számon az egészségügyi minisztérium. A bordó besorolás azt jelenti, hogy a járványhelyzet egy kicsit kedvezőbb, mint a fekete járásokban, de nem annyira jó, mint a piros területeken. Ehhez igazították az óvintézkedéseket is: a munkába járásra ugyanaz vonatkozik, mint a fekete járások esetében, vagyis egy hét napnál nem régebbi koronavírustesztre van szükség. A természetlátogatás viszont ugyanúgy működik, mint a piros járásokban. Az iskolanyitással kapcsolatban kompromisszumos megoldás született, vagyis kinyithatnak bizonyos osztályok, de csak a regionális közegészségügyi hivatalok és a polgármesterek engedélyével. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.