Közélet
Az An-24 típusú katonai repülőgép 43 emberrel a fedélzeten 2006. január 19-én csapódott neki a Borsó-hegynek - Képarchívum

A hejcei légi tragédia áldozataira emlékeztek

Németi Róbert

2018. január 19. 14:59

Frissítve
Hejce | Tizenkét éve történt a hejcei légi katasztrófa. A baleset helyszínénmegemlékezést tartottak, Peter Gajdoš, Szlovákia, és Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere is lerótta kegyeletét.

A tizenkét évvel ezelőtt lezuhant szlovák An–24-es csapatszállító repülőgép negyvenkét áldozatára emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen felállított emlékműnél, illetve a tragédia helyszínén, a Borsó-hegy tetején. Peter Gajdoš azt mondta, azoknak a katonáknak az emlékére gyűltek össze, akiknek sajnos nem adatott meg, hogy küldetésükről hazatérve újra lássák és megöleljék szeretteiket.

Ez a hely azt jelképezi, mennyire törékeny az emberi élet, és hogy egy röpke pillanat alatt minden megváltozhat. Az itt elhunyt negyvenkét katonáról soha nem feledkezünk meg, a liptószentmiklósi Hajnicovo temetőben katonai emlékhelyet építünk

 – mondta Gajdoš.

dWSDQWEDF

A mai megemlékezés a hejcei községi hivatal előtt kezdődött, ahonnan huszonöt katonai terepjáróból álló konvoj indult a Borsó-hegy csúcsára, ahol a két honvédelmi miniszter, Milan Maxim szlovák vezérkari főnök és Martin Farkaš, a hejcei tragédia egyetlen túlélője is részt vett a megemlékezésen. „Igyekszünk tanulni a hibáinkból, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatokra és a fegyvertechnikára. Katonáink ma is veszélyes helyeken járnak, több száz órát repülnek, több ezer kilométert utaznak. Minden helyzetre fel kell készülniük” – mondta Milan Maxim.

weqfdedfqwefd

A megemlékezés után szentmisét tartottak a település római katolikus templomában, azt követően pedig a településen található emlékhelyen rótták le kegyeletüket az emlékezők.

Önnek ajánljuk