Közélet

Heger: A költségvetés helyzete miatt rendkívüli bizottsági ülést hívunk össze

Pozsony | Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszternek magyarázatot kellene adni az állami költségvetés körül kialakult helyzetre. Az ellenzék ezért rendkívüli ülést kezdeményez a parlament Pénzügyi Bizottságában. Ezt Eduard Heger, az OĽaNO mozgalom frakcióvezetője jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatóján.
TASR

2019. szeptember 12. 16:55

Eduard Heger - TASR-felvétel

„Szlovákia letért a kiegyenlített költségvetés felé vezető útról” – figyelmeztetett Heger azt is hozzátéve, hogy Szlovákia a kiegyenlített költségvetés felé haladt, most azonban felmerült az a veszély, hogy komoly hiánnyal fog kelleni szembenéznünk. „A Költségvetési Felelősség Tanácsa (RRZ) előzetesen azt állítja, hogy az államháztartási deficit akár a GDP 1,19 százalékát is elérheti. Ez nagyon komoly dolog“ – hangsúlyozta.

Szerinte a pénzügyminiszternek az egész nyár a rendelkezésére állt arra, hogy járja a minisztériumokat és csökkentse a kiadásokat. A következő költségvetés szerinte nagyon sok kérdést vet föl, mivel közelednek a választások, és a kormány nem fogja vissza a kiadásait. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy a gazdaság fokozatosan le fog lassulni. „Ezenkívül van itt egy következő probléma is: a kormány hazudik a költségvetésben” – jegyezte meg Heger.

Heger rámutatott azokra a tartalékokra is, amelyeket meg lehet találni az egyes területeken, de az adó beszedésére is kitért. „Ebben Szlovákia szintén rosszul áll” – állapította meg. „Ezért döntöttünk úgy, hogy rendkívüli ülést hívunk össze a Pénzügyi Bizottságban. A helyzet tényleg komoly. Azt látjuk, hogy a kormány az emberek zsebébe akar nyúlni ahelyett, hogy a saját kiadásai között csinálna rendet” – hangsúlyozta.Heger szerint Kamenickýnek az ülésen be kellene mutatnia, hogy milyen tényleges intézkedéseket akar tenni annak érdekében, hogy fenntartsa a kiegyensúlyozott költségvetést. Ezenkívül meg kell magyaráznia a költségvetés „hamis adatait”, és azt is, miért nem működik jobban Szlovákiában az adó beszedése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?