Közélet

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

Pozsony | A kormány jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek köszönhetően Szlovákiában eltörölhetik a veszélyhelyzetet, ezzel együtt pedig a kijárási tilalmat is. A koalíciós pártok képviselői azzal érvelnek, hogy a javuló járványhelyzetben már nincs értelme korlátozni az emberek mozgását.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. május 12. 19:00

kijárási
Egyre valószínűbb, hogy a jövő héten eltörlik a kijárási tilalmat - TASR-felvétel

Szlovákiában már október óta kijárási tilalom van érvényben. A kormánynak ehhez többször is meg kellett hosszabbítania a veszélyhelyzetet, hiszen ez a rendkívüli jogrend teszi csak lehetővé az emberek szabad mozgásának korlátozását. 

Mikor a járványhelyzet javulni kezdett, egyre több koalíciós képviselő érvelt a veszélyhelyzet eltörlése mellett.  Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök azonban akkoriban még úgy fogalmazott, a veszélyhelyzet állandó meghosszabbítására azért is szükség van, mert ez teszi lehetővé a kórházi osztályok átalakítását, a munkaerő áthelyezését, a koronavírussal kapcsolatos jutalmak kifizetését, de olyan szervezési problémákat is megoldhatnak, amelyeket a rendkívüli jogrend nélkül nem tudnának orvosolni. 

Összességében tehát ez biztosítja a szükséges jogi keretet a járványhelyzet kezelésére.

Szerdán véget érhet

A koalíciós képviselők most előálltak az úgynevezett gazdasági mobilizációval kapcsolatos törvényjavaslattal. A dokumentumot már el is fogadta a kormány, és még ezen a héten parlament elé kerül. A plénum valószínűleg megszavazza, hiszen a koalíció mind a négy pártja támogatja. A törvénymódosítás lényege, hogy az imént felsorolt menedzselési problémákat a veszélyhelyzet kihirdetése nélkül is megoldhatja a kormány, vagyis nem lesz szükség rendkívüli jogrendre a kórházak átszervezéséhez.

A most bevezetett veszélyhelyzet elvileg jövő hét kedden jár le, és ha a parlament addig megszavazza a gazdasági mobilizációt, akkor valószínűleg szerdától már nem lesz kijárási tilalom.

A veszélyhelyzet egyúttal azt is jelentette, hogy az orvosok ebben az időszakban nem sztrájkolhattak, nem mondhattak fel, és ha szükség volt az áthelyezésükre, akkor a kormány utasíthatta őket. A gazdasági mobilitás nem számol az egészségügyi dolgozók munkakötelezettségével, vagyis ehhez ismét be kellene vezetni a veszélyhelyzetet.

Közel az ezres határ

Erre azonban egyelőre nem lesz szükség, hiszen a járványadatok továbbra is kedvezően alakulnak. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 1022 személyt tartanak kórházban, a számuk fokozatosan csökken. A fertőzöttek heti átlaga 947-ről 645-re esett vissza, a reprodukciós szám pedig 0,85 és 0,95 között mozog. Ez azt jelenti, hogy minden feltétel teljesül a regionális járványkezeléshez, vagyis az országos szintű intézkedések minden bizonnyal nemsokára véget érnek. 

Annyi biztos, hogy a felsőoktatási intézményeken kívül minden iskolát kinyitnak a jövő héten, erről Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter számolt be. Ez azt jelenti, hogy a járás besorolásától függetlenül már helyszíni oktatás lesz az óvodákban, az általános iskolákban és a középiskolákban. Az egyetemeknél más a helyzet, itt csak a narancssárga fázisban lévő járásokban térhetnek vissza a helyszíni oktatáshoz, de csakis korlátozott számban. Ez egyelőre csak a Nyitra környékén található egyetemeket érinti. A pontos útmutatót a következő napokban teszi közzé az oktatási tárca.

Narancssárga járások

A Covid-automata regionális járványtérképen egyelőre négy narancssárgával jelölt járás van, közülük kettő magyarlakta régió (a Nyitrai és a Szenci). A járások többsége egyébként rózsaszín besorolást kapott, ezekből van 50, a piros járásokból pedig 22.

A narancssárga, a rózsaszín és a piros járásokban továbbra is csak este 9 és éjfél között van kijárási tilalom, ekkor kérhetik a negatív teszteredményeket is. A bordó járásokban (amelyekből már csak 2 van) még szigorúbbak a szabályok, ott egész nap kijárási tilalom van, így a teszteredményt az ott élőknek mindig magukkal kell vinniük.

tab

A járások besorolása a jövő héttől

  • Bordó járások: Miavai, Szobránci.
  • Piros járások: Báni, Besztercebányai, Selmecbányai, Bártfai, Breznóbányai, Nagybiccsei, Alsókubini, Homonnai, Illavai, Késmárki, Korponai, Kiszucaújhelyi, Lőcsei, Vágbesztercei, Eperjesi, Nagyrőcei, Rózsahegyi, Kisszebeni, Ólublói, Trencséni, Stubnyafürdői, Turdossini, Varannói.
  • Rózsaszín járások: Pozsonyi (I.–V.), Csacai, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Gölnicbányai, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lévai, Liptószentmiklósi, Losonci, Malackai, Turócszentmártoni, Mezőlaborci, Nagymihályi, Námesztói, Vágújhelyi, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Pöstyéni, Poltári, Poprádi, Privigyei, Puhói, Rimaszombati, Rozsnyói, Vágsellyei, Szenicei, Szakolcai, Szinnai, Iglói, Sztropkói, Felsővízközi, Tőketerebesi, Nagyszombati, Nagykürtösi, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Aranyosmaróti, Zólyomi.
  • Narancssárga járások: Galgóci, Nyitrai, Szenci, Nagytapolcsányi.

Új tesztelési stratégia

A kormány emellett elfogadta a Covid-automata frissített változatát is, amellyel már az esetleges harmadik hullá megérkezésére készülnek. A változások főként a tesztelési stratégiát érintik. 

Az egyik legfontosabb különbség, hogy a járványhelyzet felerősödése esetén az egészségügyi minisztérium már a PCR-tesztekkel zajló mintavételt fogja előtérbe helyezni. Az antigénteszteket sem vetik el teljesen, de ezeket csak akkor használnák, ha a járványhelyzet rosszra fordulna (konkrétan akkor, ha az előző 7 napban százezer főre átszámítva több mint 100 koronavírussal fertőzött személyt regisztrálnak).

További változás, hogy az új Covid-automatában az egyes cselekvéseket a kockázatosságuk szerint osztályozzák, és ehhez igazítják a tesztek érvényességét. A nagyon kockázatos események közé sorolják az éttermekben rendezett eseményeket, a bárokat és az egyéb szórakozóhelyeket, illetve a sporteseményeket is, ahol sok néző van egy helyen. A kevésbé rizikós aktivitások közé tartozik a bevásárlás, az individuális kültéri sportolás vagy az istentiszteletek.

Az eddigi három országos kritérium mellett egy negyedik is megjelenik, mégpedig az utóbbi 7 napban végzett PCR-tesztek pozitivitási aránya. A fekete fázisban ez az arány meghaladja a 20 százalékot, a bordóban 15 és 20 között van, a pirosban 15 és 10 között, a rózsaszínben pedig 10 és 7,5 között. A fertőzöttek heti átlagát újonnan már az antigéntesztek és a PCR-tesztek összességéből fogják kiszámolni (eddig csak a PCR-teszteket vették figyelembe). Az egyes fázisok között akkor lesz átlépés, ha négy mutatóból legalább három teljesíti a szükséges kritériumot.

Ez a változat viszont még mindig nem tekinthető véglegesnek, elképzelhető, hogy a következő hetekben ismét módosítanak rajta.

(nar, Denník N)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián

Forró: Bízom benne, hogy megállapodunk

horvátország tengerpart

Klus: Szlovákia lakosai már korlátozások nélkül utazhatnak Horvátországba

borsi rákóczi-kastély

Ma adják át a felújított borsi Rákóczi-kastélyt

Marco Rossi

Mutatjuk a franciák ellen felálló magyar kezdőcsapatot

Cristiano Ronaldo

Ronaldónak már 300 millió Instagram-követője van

Szegénységünk bizonyítványa

Szegénységünk bizonyítványa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.