Közélet

„Győzött a szlovák igazságszolgáltatás”

Bazin | A Speciális Büntetőbíróság 19 év szabadságvesztésre ítélte Marián Kočnert és Pavol Ruskót a Markíza televízióval kapcsolatos váltóhamisítási ügyben. A döntés egyelőre nem jogerős, mindkét elítélt fellebbezhet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. február 27. 18:22

KocnerRusko
Lezárult a Markíza televízióval kapcsolatos váltóhamisítási per, Marián Kočnert és Pavol Ruskót 19 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság - TASR-felvétel

A váltóhamisítási per Szlovákia történetének egyik legnagyobb figyelemmel kísért bírósági eljárása volt. Ez nagyrészt az utóbbi hónapokban kialakult társadalmi légkörnek köszönhető, hiszen Marián Kočner neve számos botránnyal kapcsolatban felmerült, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolják. 

Szintén hatalmas felháborodást okoztak a Kočner telefonjából kiszivárgott üzenetváltások is, amelyek a szlovák igazságszolgáltatásról meglehetősen korrupt képet festettek, és amelyeket a Specializált Büntetőbíróság szenátusa a váltóhamisítási per során bizonyítékként használt. Az eljárás 7 hónapon át, 24 tárgyalási napon keresztül zajlott.

Az utolsó szó

Pavol Rusko és Marián Kočner végül 19 év letöltendő börtönbüntetést kapott, utóbbira ezen felül még egy 10 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabtak. Az ítélethirdetést már egyikük sem hallgatta végig tegnap, mindketten kérték, hogy elhagyhassák a tárgyalótermet. Kočner az utolsó szó jogán még elmondta, szerinte újabb tanúkat kellene kihallgatni, mint például Gerard LaPorte amerikai írásszakértőt, vagy Roman Osuský korábbi SIS-ügynököt, aki Kočner szerint tudja, hogy a váltók nem hamisak. 

KocnerRusko
Marián Kočner 19 év letöltendő szabadságvesztést, és 10 ezer eurós pénzbüntetést kapott. - TASR-felvétel

Rusko szintén élt az utolsó szó jogával, és jóval indulatosabban fogalmazott, mint Kočner. Az egykori gazdasági miniszter megkérdőjelezte az eljárás igazságosságát, elmondása szerint a bíróság sokkal nagyobb mértékben hagyatkozott Ján Šanta ügyész bizonyítékaira, pedig az általa bemutatott bizonyítékok is legalább annyira hitelesek.

„Miért csinálják ezt? Hisz itt a sorsunkról is döntenek, nekünk családunk van. Úgy tűnik, mintha az egész előre eltervezett és elkészített lenne. Miért nem kellenek a mi bizonyítékaink?”

– mondta Rusko. A bírósági eljáráson kívül a szlovák sajtót is bírálta, amiért negatív hangnemben számolnak be a vele kapcsolatos botrányokról.

„Ártatlan vagyok, és a váltók abban az időpontban születtek, amelyekkel keltezték őket”

– zárta beszédét a korábbi miniszter.

Rusko
Pavol Rusko megkérdőjelezte az eljárás igazságosságát - TASR-felvétel

A Specializált Büntetőbíróság háromtagú szenátusának elnöke, Emil Klemanič az ítélet indoklásában hangsúlyozta a Marián Kočner telefonjából letöltött Threema-üzenetek fontosságát, melyek a Kuciak-gyilkosság után jutottak a rendőrség kezére. Kočner telefonját egykori bizalmasa, Peter Tóth adta át a nyomozóknak. Klemanič kifejtette, hogy a szenátus megbízhatónak tartja az üzenetváltást, és nem hiszi, hogy valaki megpróbálta volna manipulálni az üzenetek tartalmát.

Vannak még ügyeik

Ennek a későbbiekben még nagy jelentősége lehet, hiszen Marián Kočnert jelenleg a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolják, a Threema-üzenetek pedig ebben az ügyben is döntő bizonyítékként szolgálhatnak. Több ezer üzenetről van szó, és az érintettek között szerepelnek bírák, hivatalnokok és politikusok is. A gyanús bírák ügyében a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Köd (Hmla) nevű nyomozócsoportja már külön vizsgálatot indított.

Pavol Ruskónak szintén nem ez az egyetlen ügye: korábbi munkatársa, Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolásának megrendelésével is vádolják, az ügyben egyelőre még nem született ítélet.

Az ügyész elégedett

Ján Šanta speciális ügyész az ítélet kihirdetése után közölte, tulajdonképpen elégedett a bíróság döntésével, hiszen ő 20 évnyi börtönbüntetés kiszabását kérte Marián Kočnerre és Pavol Ruskóra. Azzal kapcsolatban, hogy Kočnerék nem hallgatták meg az ítélethirdetést, Šanta úgy fogalmazott, hogy az igazságot nehéz lenyelni.

„Megfutamodtak a vádirat, az erős érvek és az igazság elől. Nehéz végighallgatni a törvényes igazságot, amikor az egész életüket egy teljesen más világban élték le”

– jelentette ki a speciális ügyész.

Daniel Lipšic, a Markíza védőügyvédje szerint ez a nap a szlovák igazságszolgáltatás győzelme.

„Az emberek, akik azt képzelték, hogy a törvények felett állnak, ma egyértelmű és erélyes választ kaptak a Specializált Büntetőbíróságtól”

– vélekedett a korábbi belügyminiszter. Hozzátette: a bizonyítékok a Threema-üzenetekkel és Tóth vallomásával igencsak erősnek bizonyultak, ezért úgy gondolja, hogy a fellebbezési eljárás során is megállná a helyét.

Lipsic
Daniel Lipšic, a Markíza védőügyvédje szerint ez a nap a szlovák igazságszolgáltatás győzelme. - TASR-felvétel

Marek Para, Pavol Rusko védőügyvédje viszont úgy véli, hogy a bíróság néhány esetben nem volt elég objektív, és erre fel is fogják hívni a figyelmet a tervezett fellebbezésben. Az eljárásról a Legfelsőbb Bíróságnak kell majd döntenie, ez azonban még hónapokig is elhúzódhat. (nar, Denník N, aktuality.sk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.