Közélet

Gyilkosságok sorát tervezték

Pozsony | Szeptemberben lezárhatják a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében indított nyomozást. Mint kiderült, az ügy gyanúsítottjai további 3 gyilkosságot terveztek, egy ügyészt csak azért nem öltek meg, mert a Kuciak-ügyben letartóztatták őket.
Demecs Péter

2019. augusztus 20. 09:30

Kocner
Marián Kočner

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott tegnap a Kuciak-ügyet felügyelő két ügyész. Nevüket és arcukat biztonsági okokból nem lehet közzétenni. Elárulták, hogy a nyomozás jelenleg olyan stádiumban van, hogy szeptemberben elküldhetik az aktát az érintett feleknek, s ha nem lesznek nehézségek, ősszel elkészülhet a vádemelési javaslat. A nyomozás során sikerült megszerezni Marián Kočner és Alena Zsuzsová kommunikációját, amelyből több száz oldal már nyilvánosságra került, ám az ügyészek szerint ez is csak a jéghegy csúcsa. Az üzeneteket jelenleg a hatóságok elemzik, de már most tudni belőlük, több magas beosztásban levő hivatalnok és közszereplő is adott át Kočnernek kényes üzeneteket. „Nem az a baj, hogy kommunikáltak vele, hanem az, amit mondtak neki, vagy amilyen információkat adtak át neki. Valóban azt ajánlom mindenkinek, akik ebben a kommunikációban érintettek, hogy még most, a nyomozásnak ebben a stádiumában jöjjenek el elmagyarázni tetteiket, mert később jelentős hátrányuk származhat a hallgatásból” – mondta az egyik ügyész. Az ügyészek többször hangsúlyozták, hogy nem Kočner politikusokkal folytatott kommunikációja érdekli őket. 

Kész a nyomozati akta

Szeptemberben ismertetik az érintett felekkel a nyomozati aktát. Novemberben jár le a gyanúsítottak, Miroslav Marček, Szabó Tamás, Andruskó Zoltán és Alena Zsuzsová vizsgálati fogsága. A bíróság döntése alapján ez után is rács mögött maradhatnának, az ügyészek szerint addigra sikerül leadni a komplett vádemelési javaslatot. A gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočner jelenleg váltóhamisítás miatt ül vizsgálati fogságban. 
Az ügyészek szerint a gyanúsítottak sora ez ügyben már nem fog bővülni, s bár a hatóságoknak még vannak kételyeik, szinte biztos, hogy a fiatal párt Miroslav Marček gyilkolta meg. 

További gyilkosságok

A nyomozás során nem sikerült megtalálni a teljes lőfegyvert, csupán a puskacsövet egy folyóban. A gyanúsítottak ellen az ügyész szerint számos bizonyíték van, tehát a vád során nem csak a rendőrséggel együttműködő Andruskó Zoltán vallomására fognak hagyatkozni. 

Az ügyészek ugyanakkor eldöntötték, hogy a gyanúsítottakkal összefüggő összes gyilkosságot a Kuciak-ügyön dolgozó nyomozócsoport fogja vizsgálni. Tehát Maroš Žilinka, Peter Šufliarsky ügyész és Daniel Lipšic jogász meggyilkolásának előkészítését is, ebben az esetben ugyanis Kočner kivételével ugyanazok a gyanúsítottak. Ugyanúgy ehhez a csoporthoz köthető Molnár Péter gútai vállalkozó és Basternák László, Ógyalla polgármesterének a meggyilkolása, amelyet újonnan ugyancsak a Kuciak-ügyön dolgozó nyomozócsoport vizsgál. 

„Egyelőre nincsenek olyan bizonyítékainak, melyek alapján egyértelműen kijelenthetnénk, hogy ez az ember rendelte meg ezeket a gyilkosságokat is” – nyilatkozta Kočnerről az egyik ügyész, hozzátéve: a Kuciak-ügyben is először az elkövetőket gyanúsították meg, később került sor a megrendelőre. 

Žilinka és Lipšic meggyilkolását állítólag 2017 őszén rendelték meg. Šufliarskýét 2018 nyarán, Kuciak meggyilkolása után kellett volna kivégezni. „A megrendelések reálisak voltak, s az érintettek valóban életveszélyben voltak. Ez az eset az ország bűnügyi történetében is egyedülálló, ilyesmivel még nem találkoztunk” – állítja az ügyész arra utalva, hány közismert és fontos ember kivégzését tervezte a banda, és mennyi gyilkosság volt már a rovásán. 

Bödör is intézkedett

Az ügyészek tegnap azt is elárulták, miért vonták vissza tavaly néhány perc elteltével a Norbert Bödör nyitrai vállalkozó ellen kiadott elfogatóparancsot. Az ügyész szerint miután jóváhagyta az elfogatóparancsot, egyik kollégája megérkezett egy találkozóról, ahol megtudta, hogy a vállalkozó mindenről tud, fel van készülve a letartóztatásra. Nem akarták elárulni, honnan szivároghatott ki az információ, viszont jelezték, hogy nagy valószínűséggel rendőrségi körökből. Ez volt az egyik oka annak, miért szűkítették idén év elején a Kuciak-ügyön dolgozó nyomozócsoportot. Az ügyész szerint, ha a gyanúsított tudott a letartóztatásról, nem volt értelme elfogni, ezért visszavonta a parancsot.

Kočner üzenetváltásaiból egyébként kiderült, hogy maga Bödör lehetett az, aki rendőrségi forrásokból beszerezhette az ügyészekről és rendőrökről szóló információkat. Bödör az akkori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar rokona. 

A Denník N információi szerint Dagmar Mištíková volt az egyik ügyész, akiről Kočner megpróbált információkat begyűjteni. Abban az időben, amikor a vállalkozóval kapcsolatos bűnvádi eljárásokat kezdte felügyelni. „Légy szíves. Részletes adatokra lenne szükségem. A gyerekeiről is, ha vannak” – írta Kočner a kódolt Threema alkalmazáson keresztül Bödörnek, aki azt írta vissza, hogy intézkedik. Az újságírókról és ügyészekről való információgyűjtést a belügyminisztérium belső ellenőrző osztálya vizsgálja, s az esetet nem akarja kommentálni, ugyanúgy, ahogy Bödör sem. Mištíková már nyugdíjba vonult, ezért Kočner ügyeit más ügyész kapta meg. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.