Közélet

Figyelni kezdik a fertőzöttek mobilját

Pozsony | A parlament elfogadta azt a törvényt, mely szerint a koronavírus-járvány miatt a Közegészségügyi Hivatal hozzáférhet a mobiltelefonok adataihoz. Fertőzés gyanúja esetén látni fogják, mikor és merre járunk.
Czímer Gábor

2020. március 25. 19:00

gps
A kormány szerint csak a fertőzött személyek és a velük kapcsolatba kerülő emberek mozgását fogják figyelni, ám a törvény lehetőséget ad arra is, hogy megnézzék, kivel telefonáltunk (Demecs Péter felvétele)

A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás értelmében felhasználhatják a mobilszolgáltatóktól nyert adatokat a koronavírus-járvány lehetséges gócpontjainak azonosítására. Ez azt jelenti, hogy a Közegészségügyi Hivatal olyan adatokhoz is hozzáférést kap, amelyek eddig telekommunikációs titoknak számítottak. A helyadatok mellett arról is tudomást szerezhet, mikor keletkeztek azok. Az üzenetek tartalma és az, kivel kommunikáltunk ugyanakkor továbbra is titkos maradna. Ez a jog csak a rendkívüli helyzet, illetve a szükségállapot idején illeti meg a Közegészségügyi Hivatalt. A törvény szerint az intézkedés év végéig tart, meghosszabbításához újabb törvénymódosítás kell. Az adatokat egyrészt anonimizált formában, statisztikai célokra, másrészt a fertőzött személyek és környezetük követésére használhatják.

Korlátozott alapjogok
Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter elmondta, a jogszabályváltozás több korlátozást is tartalmaz arra, mikor kérhetik ki a polgárok személyes adatait. Így csak rendkívüli helyzetben vagy szükségállapot idején, az egészség védelmében és csak a Közegészségügyi Hivatal férhet hozzá az adatokhoz. „Tudatosítjuk, hogy ez az alapvető szabadságjogok korlátozása, ne mondjuk azt, hogy nem az” – mondta Kolíková. Hozzátette, ezt abban az esetben meg lehet tenni, ha a cél, most a járványhelyzet kezelése, megköveteli. Az igazságügyi miniszter arról beszélt, a jogszabály-módosítás például lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatal számára, hogy ha egy fertőzött személy nem hajlandó átadni a mozgására vonatkozó adatokat, akkor a beleegyezése nélkül is hozzáférjenek.

Egyelőre nem büntetnek
Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, beruházásokért és régiófejlesztésért felelős miniszter elmondta, az adatok követésének technikai megoldását egy héten belül szeretnék bemutatni. Hangsúlyozta, az intézkedés átmeneti. Remišová rámutatott, hasonló rendszert már bevezettek Csehországban is. A helyadatok felhasználásának köszönhetően sikerült lassítani a vírus terjedését Dél-Koreában, Szingapúrban és Tajvanon is. A miniszter szerint az azonosítás lehetővé tenné, hogy azonnal elszigeteljék azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek egy bizonyítottan fertőzött személlyel, és teszteljék őket, még mielőtt jelentkeznének náluk az első tünetek. A helyadatok alapján döntenének arról is, hogy kit részesítsenek előnyben a tesztelések során. „Az első alapfeltétel, hogy legyen elég tesztünk. A másik, hogy pontos ismereteink legyenek arról, kiket kell tesztelni, hogy megakadályozhassuk a tömegfertőzést” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. Remišová arról is beszélt, az adatokat egyelőre nem fogják arra használni, hogy megbüntessék azokat, akik megsértik a karantént, de ez később változhat.

Itt az állami Big Brother?
Mivel a technikai megoldás részleteit még nem ismertették, nem teljesen világos, hogy a mobiltelefonokból kinyert személyes adatokat mire és hogyan fogják felhasználni. Eddig csak a titkosszolgálatok férhettek hozzá az ilyen személyes adatokhoz, de azok is csak akkor, ha erre bírói végzést kaptak, ráadásul elvben nem követhették például valós időben egy személy mozgását. Kérdés azonban, hogy a Közegészségügyi Hivatal miként használja majd ezeket az adatokat és vannak-e megfelelő eszközei és szakemberei a feldolgozásukhoz. Ha az utóbbiak nem állnak rendelkezésére, hogyan szeretné pótolni azokat. Kérdéseinkkel megkerestük a hivatalt, de lapzártáig nem kaptunk választ. A Sme napilap megkeresésére Peter Kováč, a Nagyszombati Egyetem docense, büntetőjogász elmondta, az ilyen intézkedés már túlmegy a jogállamban elfogadható határon.

Ellenzéki bírálat
Az ellenzéki pártok is bírálták az intézkedést. A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia elnökségi tagja, Martin Dubéci biztonságpolitikai szakértő szerint mivel a Közegészségügyi Hivatal jelenleg nem tudja az ilyen adatokat feldolgozni, valószínűleg ebben a titkosszolgálatok segítségére szorul majd. Dubéci arra is figyelmeztetett, hogy elvben a koronavírus-járvány után más fertőzések esetén ugyanígy életbe léptethetik a rendelkezést, vagy a mostani határidejét meghosszabbíthatják. Az ellenzéki politikus szerint biztosítani kell, hogy a Közegészségügyi Hivatal megfelelően védje ezeket a személyes adatokat, a folyamatot pedig egy parlamenti bizottságnak kellene ellenőriznie. Korábban az ellenzéki Smer képviselői is bírálták az intézkedést, szerintük a kormánykoalíciós pártok a politikai ellenfeleik ellen is felhasználhatják az adatokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
CBD

Orvosi kannabisz Szlovákiában is?

Igor Matovič

„A helyzet kezd kritikussá válni” – reagálta Matovič a fertőzöttek számára

koronavírus iskola

Az egyik rimaszombati alapiskolában is megjelent a koronavírus

koronavírus

Rekordszámú koronavírus-fertőzöttet azonosítottak – ezekben a járásokban élnek

Andrej Babiš

Nem lehet kizárni a szükségállapot újbóli bevezetését Csehországban

koronavírus

Lengyelországban is rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.