Közélet
Robert Fico - TASR-felvétel

Fico: a V4-ek 35-36 millió euróval támogatják a líbiai határvédelmet

MTI

2017. december 13. 17:01

Pozsony | A visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) 35-36 millió euróval támogatják az integrált líbiai határvédelmet - mondta Robert Fico.

Fico szerint a visegrádiak csoportja lesz a legláthatóbb regionális szövetség Líbiában,

A miniszterelnök  erről a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottsága előtt beszélt, beszámolva az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos ülésének témáiról.

A szlovák miniszterelnök elmondta: a V4-ekt támogatását - amelyet a négy ország egyenlő arányban ad majd össze - helyi csapatok kiképzésére használják fel, azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék az Európába igyekvő  illegális migránsok  feltartóztatását. Hozzátette: a visegrádi négyek ebből a célból Olaszországgal is együttműködnek majd.

"Ha meg akarjuk állítani a migrációt, akkor késő azzal  az Európai Unió területén foglalkozni. Ezt még azokban az országokban meg kell tenni, ahonnan a legtöbben jönnek" - jegyezte meg Robert Fico.

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő, kétnapos brüsszeli ülésén a biztonság, a migráció és  a Brexitlesznek a fő témák,  továbbá  szociális, oktatási és kultúrával összefüggő kérdések  kerülnek terítékre- írta a találkozóról a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya az MTI-nek eljutatott közleményében. 

Még az Európai Tanács ülésének kezdete előtt, csütörtökön délelőtt Brüsszelben megtartják hagyományos egyeztető találkozójukat a V4-ek vezetői, akik ezúttal Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni, olasz kormányfővel is találkoznak.

Önnek ajánljuk