Közélet

Fico ismét magára haragította az orvosokat

Pozsony | Robert Fico, a Smer elnöke a külföldre vándorló orvosokkal kifizettetné az egyetem költségeit, az orvosok szerint viszont olyan fizetést kellene adni és olyan munkakörülményeket kellene teremteni nekik, hogy megérje itt maradni. Az orvoshiány olyan méreteket öltött, hogy már a betegek is megérzik.
Nagy Roland

2020. január 24. 18:16

orvosok
A szlovák egészségügy egyik legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány. - Shutterstock-felvétel

Robert Fico nemrég a Smer programbemutatóján ismertette az egészségüggyel kapcsolatos elképzeléseit. A volt miniszterelnök maga is elismerte, amit az egészségügyi szervezetek már évek óta hangoztatnak: a szlovák egészségügy egyik legaktuálisabb és legnagyobb problémája az orvoshiány. Fico állítása szerint Szlovákiában 2024-re az orvoshiány eléri a 3 ezer főt. Az egészségügyi minisztériumhoz tartozó Egészségpolitikai Intézet (IZP) tavalyi adatai szerint azonban már jelenleg is több mint 3300 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, ráadásul ha a 65 év feletti orvosok mind nyugdíjba mennek, ez a szám meghaladhatja akár az 5500 főt is. Ehhez képest több mint 4200 szlovákiai orvos dolgozik külföldön, vagyis több, mint amennyi a hazai egészségügyből hiányzik.

Az egészségügyi minisztérium tavaly több olyan intézkedéssel is próbálkozott, melyekkel igyekeztek mérsékelni a problémát. Az egyik ilyen volt a rezidensprogram bővítése, mellyel kapcsolatban azonban maga tárca is elismeri, hogy ez csakis hosszú távon hozhat látványos eredményt. Átmeneti megoldást jelent a külföldi orvosok befogadása, viszont a Szlovák Orvoskamara (SLK) aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban. A legtöbb orvos Ukrajnából érkezik (a statisztikai hivatal adatai szerint több mint 500), a kamara szerint gyakran olyan egyetemekről, melyek esetében az oktatás színvonala nem üti meg a megfelelő szintet.

Az orvoshiány számokban:

  • Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint körülbelül 19 178 orvos dolgozik az országban.
  • Az Egészségpolitikai Intézet (IZP) tavalyi adatai alapján 3338 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből.
  • Ha beleszámoljuk azokat az orvosokat is, akik már idősebbek, mint 65 év, vagyis hamarosan nyugdíjba vonulnak, akkor ez a szám 5515-re nő.
  • Becslések szerint 4211 szlovákiai orvos dolgozik külföldön. Kö-
zülük a legtöbben (2235) Csehországban helyezkedtek el, de sokan dolgoznak Németországban (1185) és Angliában is (343).

55 ezer eurós csekk

A helyzet javítása érdekében Fico azzal rukkolt elő, hogy a külföldre távozó orvosoknak vissza kellene fizetniük az egyetemi oktatás teljes költségét.

„Nem értjük, hogy miért van joguk arra az orvosoknak, hogy az egyetem elvégzése után repülőre vagy vonatra ülnek, és elmennek Ausztriába, Németországba, Franciaországba dolgozni. Nem azért adóznak az itteni emberek, hogy más országok egészségügyébe fektessék a pénzüket”

– jelentette ki a Smer elnöke.

Hangsúlyozta: az egyetem alatt a diákoknak továbbra sem kellene fizetniük az oktatásért, mindössze akkor, ha a lediplomázás után elhagyják az országot, ennek költségei pedig 55 ezer euróra rúgnak.

„Ebből a pénzből pedig új diákokat fogunk képzeni”

– tette hozzá Fico.

orvosok
Az orvostanhallgatók nyílt levélben tiltakoztak Fico javaslata ellen. - A Svet zdravia felvétele

Háborgó orvosok

Az egykori kormányfő kijelentései hatalmas felháborodást váltottak ki az orvosok és az orvostanhallgatók körében. Marian Kollár, a Szlovák Orvoskamara elnöke nyílt levelet írt Ficónak, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikusoknak mindig csak a választás előtti időszakban jön meg a kedve az egészségügy problémáival foglalkozni, holott a szakszervezetek már hosszú évek óta próbálják őket cselekvésre buzdítani. Kollár szerint Fico javaslata üres választás előtti gesztus, és teljesen egyértelmű, hogy nincs összhangban az európai normákkal és a szlovák alkotmánnyal, ráadásul a diákokat sem ösztönzi arra, hogy itthon maradjanak.

„Fico pártelnök és valószínűleg maga a Smer sem tudatosítja, hogy miben is rejlik az orvos- és nővérhiány valódi problémája, és azt sem, hogy miért mennek el a fiatal orvosok külföldre dolgozni”

– olvasható a kamara levelében.

Az orvostanhallgatók szintén nyílt levélben reagáltak Fico szavaira. A diákok elutasítják, hogy a tanulmányaikat eszközként használják fel a társadalom megosztására és a politikai kampányra.

„Nyitottak vagyunk a fiatal orvosok munkakörülményeinek javításával kapcsolatos párbeszédre, azzal a céllal, hogy itt tartsuk őket az országban. Nem gondoljuk, hogy ez a javaslat lenne a jó megoldás a fiatal orvosok elvándorlásának megállítására”

– üzenték a medikusok.

Hogyan érzi meg a beteg az orvoshiányt?

  • Hosszú várakozási idő: Egy-egy kezelésre heteket vagy akár hónapokat kell várni. Ennek gyakran az az oka, hogy egyetlen orvosnak túl sok beteget kell ellátnia. A munkaerőhiány miatt az orvosok egyre leterheltebbek, a várótermek pedig fokozatosan megtelnek betegekkel.
  • Rossz minőségű ellátás: Mivel egyszerre túl sok beteget kell kezelniük, ezért az orvosok igyekeznek minél rövidebb idő alatt diagnosztizálni a pácienst, hogy mindenkire jusson idő. Az általános orvosoknál a betegeknek legalább 20 percet kellene eltölteniük ahhoz, hogy a lehető legmegfelelőbb egészségügyi ellátásban részesüljenek. Erre azonban alig van lehetőség a tömött várótermek miatt, így általában csak feleannyi idő jut egy betegre, mint kellene.
  • Elkerülhető halálesetek: A szlovák egészségügy egyik legkellemetlenebb mutatója az, hogy az Európai Unió átlagához képest kétszer olyan magas az előre elkerülhető halálesetek aránya. Ez alatt olyan haláleseteket kell érteni, melyek helyes diagnózis vagy megfelelő kezelés esetén meg sem történtek volna. Ha azonban a rendszerben elegendő számú orvos lenne, akiknek van elég idejük a betegekkel foglalkozni, nagy valószínűséggel csökkenne az elkerülhető halálesetek száma.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Branislav Gröhling

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

koronavírus Horvátország

Horvátországban nem mérséklődik az új fertőzöttek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.