Közélet

Eljött a megrendelt felmérések időszaka

Pozsony | Az aránylag ismeretlen, ASA közvélemény-kutató ügynökségnél rendelt felmérést a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ). Az eredményekből, amelyek ellentmondanak a standard ügynökségek által készített kutatások eredményeinek, például kiderül, hogy a februárban esedékes parlamenti választáson az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás tömörülése a szavazatok 4,9 százalékát is elérheti.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 24. 07:00

felmérés
- Képarchívum

A parlamenti választások előtt rendszeresen jelennek meg olyan, politikai pártok által megrendelt felmérések, melyeket kevésbé ismert, vagy teljesen ismeretlen, tapasztalattal nem rendelkező ügynökségek készítenek. Az eredmények ezekben az esetekben gyakran eltérnek a legnagyobb közvélemény-kutató intézetek által prezentált kutatásoktól, s arra is nemegyszer van példa, hogy a végeredmény a megrendelő számára kedvező. 

kep

Furcsa eredmények

Például a 2016-os parlamenti választás előtt a teljesen ismeretlen WAPmobile ügynökség azt mérte, hogy az MKP is bejut a parlamentbe, s hogy a magyar választók körében Berényi József népszerűsége majdnem eléri Bugár Béláét. Berényi ráadásul bekerült a tíz legnépszerűbb szlovákiai politikusok közé – innen más ügynökségek kutatásaiban rendszerint hiányozni szokott. 

Az ASA most például azt mérte az MKÖ megrendelésére, hogy a 2016-ban a Hidat választók 19%-a már inkább a MKÖ-t választaná.

„Az MKÖ a magyar választók több mint felét meg tudja szólítani. Országos szinten ez azt jelenti, hogy ha a választáson való részvételi arány 64% lenne, akkor a párt támogatottsága 4,5–4,9% közé esne”

– mondta Nagy József, az Összefogás tagja. A nagyobb, releváns ügynökségek, mint a Focus vagy az AKO az utóbbi hónapokban 3–4 százalék közötti támogatottságot mértek az MKÖ-nek. 

A kutatás során rákérdeztek arra is, kire szavaznának jelenleg azok, akik 2016-ban részt vettek a választáson. Az ASA szerint a Híd választói közül 19% mondta, hogy az MKÖ-vel szimpatizál. A SaS magyar szavazóinak 16%-a, a KDH választóinak pedig 23%-a mondta, hogy az MKÖ-re szavazna. A 2016-ban nem választók pedig 20%-a akarja voksát leadni a felmérés megrendelőjére. 
Az ASA a 2016-os választás előtt bejuttatta a parlamentbe az MKP-t, a pártnak 5,3 százalékot mért, 6,3 százalékot pedig a Hídnak. Az MKP 4, a Híd pedig 6,5 százalékot szerzett. Az SDKÚ-nak 5,1 százalékot mért, reálisan viszont 0,3 százalékot szerzett. 

Releváns vagy sem?

Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke relevánsnak tartja a szlovákiai magyarok körében végzett reprezentatív felmérést. Más ügynökségek mérései szerinte nem biztos, hogy a valóságot tükrözik.

„Ezek a felmérések nem azért nem mutatják pontosan a magyarokat érintő eredményeket, mert valaki manipulálná őket, hanem a módszertana miatt. Az országos mintákban általában 80–90 magyar van, ami jogos, hiszen 8,5% a magyarok aránya, de a magyar társadalom is legalább annyira differenciált belülről, mint a szlovák” – mondta Mózes.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke reakciójában leszögezte: az MKÖ az MKP-hez hasonlóan, saját belső felmérésekkel operál. „Ezek a mérések mindig ugyanazt mutatják: MKP/MKÖ bent, Híd kint. A valóság aztán mindig más volt” – írja a Híd honlapján Ravasz. Hozzáteszi, ők a standard Focus ügynökséggel méretik a preferenciákat, ahol a magyarul beszélő válaszadók között decemberben a Híd 33%, az MKP/MKÖ 31%-on állt. 

A leggyakrabban idézett és legpontosabb eredményekkel rendelkező ügynökségek a Focus és az AKO. 

Korábban még ebbe a csoportba tartozott az MVK ügynökség is, melynek csillaga azután kezdett leáldozni, hogy a 2012-es parlamenti választás során végzett exit-poll felmérésen hét százalékkal rosszabb eredményt mért a Smernek – holott az exit-poll méréseket tartják a legpontosabbaknak, mivel a szavazóhelyiségekből már távozó választókat kérdezik a reálisan leadott szavazatokra. A szlovák sajtóban gyakran idézett ügynökség a Polis, de mivel ez nem mindig használ nemzetiségi mintát, a magyar pártokra vonatkozó eredményei pontatlanok. 

Demecs Péter, Szalay Hajnalka

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.