Közélet

Eljött a megrendelt felmérések időszaka

Pozsony | Az aránylag ismeretlen, ASA közvélemény-kutató ügynökségnél rendelt felmérést a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ). Az eredményekből, amelyek ellentmondanak a standard ügynökségek által készített kutatások eredményeinek, például kiderül, hogy a februárban esedékes parlamenti választáson az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás tömörülése a szavazatok 4,9 százalékát is elérheti.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 24. 07:00

felmérés
- Képarchívum

A parlamenti választások előtt rendszeresen jelennek meg olyan, politikai pártok által megrendelt felmérések, melyeket kevésbé ismert, vagy teljesen ismeretlen, tapasztalattal nem rendelkező ügynökségek készítenek. Az eredmények ezekben az esetekben gyakran eltérnek a legnagyobb közvélemény-kutató intézetek által prezentált kutatásoktól, s arra is nemegyszer van példa, hogy a végeredmény a megrendelő számára kedvező. 

kep

Furcsa eredmények

Például a 2016-os parlamenti választás előtt a teljesen ismeretlen WAPmobile ügynökség azt mérte, hogy az MKP is bejut a parlamentbe, s hogy a magyar választók körében Berényi József népszerűsége majdnem eléri Bugár Béláét. Berényi ráadásul bekerült a tíz legnépszerűbb szlovákiai politikusok közé – innen más ügynökségek kutatásaiban rendszerint hiányozni szokott. 

Az ASA most például azt mérte az MKÖ megrendelésére, hogy a 2016-ban a Hidat választók 19%-a már inkább a MKÖ-t választaná.

„Az MKÖ a magyar választók több mint felét meg tudja szólítani. Országos szinten ez azt jelenti, hogy ha a választáson való részvételi arány 64% lenne, akkor a párt támogatottsága 4,5–4,9% közé esne”

– mondta Nagy József, az Összefogás tagja. A nagyobb, releváns ügynökségek, mint a Focus vagy az AKO az utóbbi hónapokban 3–4 százalék közötti támogatottságot mértek az MKÖ-nek. 

A kutatás során rákérdeztek arra is, kire szavaznának jelenleg azok, akik 2016-ban részt vettek a választáson. Az ASA szerint a Híd választói közül 19% mondta, hogy az MKÖ-vel szimpatizál. A SaS magyar szavazóinak 16%-a, a KDH választóinak pedig 23%-a mondta, hogy az MKÖ-re szavazna. A 2016-ban nem választók pedig 20%-a akarja voksát leadni a felmérés megrendelőjére. 
Az ASA a 2016-os választás előtt bejuttatta a parlamentbe az MKP-t, a pártnak 5,3 százalékot mért, 6,3 százalékot pedig a Hídnak. Az MKP 4, a Híd pedig 6,5 százalékot szerzett. Az SDKÚ-nak 5,1 százalékot mért, reálisan viszont 0,3 százalékot szerzett. 

Releváns vagy sem?

Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke relevánsnak tartja a szlovákiai magyarok körében végzett reprezentatív felmérést. Más ügynökségek mérései szerinte nem biztos, hogy a valóságot tükrözik.

„Ezek a felmérések nem azért nem mutatják pontosan a magyarokat érintő eredményeket, mert valaki manipulálná őket, hanem a módszertana miatt. Az országos mintákban általában 80–90 magyar van, ami jogos, hiszen 8,5% a magyarok aránya, de a magyar társadalom is legalább annyira differenciált belülről, mint a szlovák” – mondta Mózes.

Ravasz Ábel, a Híd alelnöke reakciójában leszögezte: az MKÖ az MKP-hez hasonlóan, saját belső felmérésekkel operál. „Ezek a mérések mindig ugyanazt mutatják: MKP/MKÖ bent, Híd kint. A valóság aztán mindig más volt” – írja a Híd honlapján Ravasz. Hozzáteszi, ők a standard Focus ügynökséggel méretik a preferenciákat, ahol a magyarul beszélő válaszadók között decemberben a Híd 33%, az MKP/MKÖ 31%-on állt. 

A leggyakrabban idézett és legpontosabb eredményekkel rendelkező ügynökségek a Focus és az AKO. 

Korábban még ebbe a csoportba tartozott az MVK ügynökség is, melynek csillaga azután kezdett leáldozni, hogy a 2012-es parlamenti választás során végzett exit-poll felmérésen hét százalékkal rosszabb eredményt mért a Smernek – holott az exit-poll méréseket tartják a legpontosabbaknak, mivel a szavazóhelyiségekből már távozó választókat kérdezik a reálisan leadott szavazatokra. A szlovák sajtóban gyakran idézett ügynökség a Polis, de mivel ez nem mindig használ nemzetiségi mintát, a magyar pártokra vonatkozó eredményei pontatlanok. 

Demecs Péter, Szalay Hajnalka

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.