Közélet

Eurobarométer: jobban bízunk az Európai Unióban, mint a saját kormányunkban

Pozsony | Emelkedett az Európai Unióba vetett bizalmunk, a saját kormányunk iránt táplált bizalom azonban csökkent augusztus óta – derül ki az Eurobarométer legújabb felméréséből.
Bugár Anna

2021. május 7. 13:00

eu
A felmérés szerint 23 tagállamban emelkedett az uniós intézmények iránti bizalom szintje. - TASR-felvétel

Szlovákia lakosainak fele megbízik az EU-ban, legutóbb tíz éve mértek ilyen magas arányt. Tavaly augusztusban Szlovákiában a megkérdezettek 45%-a válaszolta, hogy megbízik az Európai Unióban és annak intézményeiben. Utoljára 2011-ben mértek 50 százalék feletti arányt, akkor a válaszadók 60%-a bízott az EU-ban. Iveta Radičová kormányfő viszont 2011-ben összekötötte az európai mentőcsomagról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással, mely következtében a kormány októberben elbukott, s ezzel az EU-ba vetett bizalom is megrendült – egy hónap alatt 12%-ot zuhant az unió hazai támogatottsága.

Radovan Geist politikai elemző, az Euractiv hírportál vezetője hangsúlyozta, hosszú távú trendről van szó, Szlovákiában az emberek már egy ideje jobban bíznak az EU-s intézményekben, mint az állami szervekben. Figyelemre méltó azonban a tendencia alakulása – annak ellenére, hogy Szlovákiában az uniós átlagnál magasabb támogatást élvez az EU, ez az arány fokozatosan csökkent az utóbbi években. A szakértő szerint fontos, hogy a hazai fősodorbeli politikai pártok, amelyek egyébként azt állítják magukról, hogy támogatják az európai integrációt, ne használjanak féligazságokon alapuló euroszkeptikus kritikát az EU-s intézményekkel szemben.

Az EU vezet

Az idei számok azt mutatják, hogy míg az európaiak közel fele (49%) bízik az EU-ban, addig a nemzeti kormányokba és parlamentekbe vetett bizalom mindössze a 35-36 százalékot éri el. A felmérés szerint 23 tagállamban emelkedett az uniós intézmények iránti bizalom szintje. Portugáliában állapították meg a legnagyobb növekedést, tavaly nyár óta 22%-kal lett magasabb az adott mutató. Ez feltehetően azzal magyarázható, hogy az ország most tölti be az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnökségét, Portugália júliusban adja át a stafétát Szlovéniának. Ellentétes trend mindössze három tagállamban figyelhető meg, Lengyelországban 6 százalékpontos visszaesésről árulkodnak az adatok. Az Európai Bizottság többször bírálta a lengyel kormányt, az uniós szervek elsősorban a kabinet igazságügyi reformját illették kritikával. A jogállamiság védelmével kapcsolatban felmerülő problémák miatt a lengyeleknek már az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága előtt is magyarázkodniuk kellett, amely végül döntésében kimondta, az igazságügyi törvény módosításai sérthetik az uniós jogot.

tabella

A migrációtól való félelem

A hazai adatok szerint a többség úgy véli, az EU legfőbb problémái közé tartozik az egészségügy, a gazdaság, a tagállamok költségvetése és a migráció. Míg a klímaváltozást csupán a válaszadók 16%-a jelölte fontos kihívásnak, addig a migrációt 21 százalékuk említette. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter néhány bapja ismertette a migrációról szóló 2020-as jelentést, melyből kiderült, a koronavírus-járvány a migrációt is megfékezte, uniós szinten 35%-kal esett vissza a beadott menedékkérelmek száma. Szlovákiában 282 kérvényből mindössze tizenegyet hagytak jóvá. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül Szlovákiában a legkisebb a külföldi dolgozók aránya, mindössze 2,7%, ezek egyharmadát ukránok alkotják.

„A migráció problémája teljesen fel van fújva. Ellenzéki és koalíciós politikai szereplők által egyaránt rendszeresen felkapott téma, amellyel a gyakran álhíreket terjesztő információs források is visszaélnek. A migránsoktól való félelem nincs alátámasztva semmivel, amit az elmúlt időszakban megtapasztaltunk, viszont mélyen be van rögződve a köztudatba” – fejtette ki lapunknak Geist. Hozzátette, a klímaváltozás következményeit egyre többen tudatosítják hazánkban, a politikusok körében azonban továbbra se tartozik a gyakran vitatott kérdések közé. „A klímaváltozás nem közvetlen fenyegetésként van tálalva, ami veszélyt jelent a megszokott életmódunk, életszínvonalunk és civilizációnk, vagy akár a biztonságunk szempontjából. Ha észre is vesszük, nem tartjuk égető problémának” – fogalmazott az elemző.

Elégtelen járványkezelés

A válaszadók 82%-a rossznak tartja az ország gazdasági helyzetét, ez az arány jócskán meghaladja a 69%-os uniós átlagot. A kormány koronavírus elleni óvintézkedéseivel a megkérdezettek háromnegyede nem ért egyet, ebből a szempontból a vizsgált országok közül a lista végén helyezkedik el Szlovákia. A járványellenes intézkedéseket csak a csehek (76%) és a lettek (79%) értékelték nálunk rosszabbul. A megkérdezettek több mint fele úgy véli, Szlovákiában akár 2023-ig is eltarthat, míg helyreáll a gazdaság, 14 százalékuk viszont úgy érzi, soha nem fogunk teljesen kilábalni a koronavírus-járvány okozta válságból.

Orbán és a járvány

A magyarországi adatokat tekintve a lakosok 39%-a bízik, 56%-a pedig inkább nem bízik az Orbán-kormányban. A tavalyi számokhoz képest a bizalom 7%-kal csökkent, annak hiánya pedig 8%-kal emelkedett. A bizalomvesztés nem kerülte el a magyar parlamentet sem. Az EU-ban viszont az uniós átlagnál jobban bíznak, ez az érték elérte az 59%-ot, ami az augusztusi adatokhoz képest 6%-os növekedést jelent. Magyarországon egy év múlva esedékes a parlamenti választás.

Geist érdeklődésünkre elmondta, Orbán Viktor kormányának problémája van az intézmények demokratikus működésével, a jogállamisággal, miközben igyekszik ellehetetleníteni a civil társadalom és a tudományos intézetek, illetve a független média működését, így a demokratikus legitimitása alacsonyabb. Szerinte Orbán a múltban többször hangsúlyozta, hogy az ő vezetésének köszönhetően Magyarország erősödik, gazdaságilag fejlődik, és csökken a munkanélküliség. A jelenlegi helyzetben az ellenségképpel való riogatás nem hatékony, az érzelmek felkorbácsolása sem működik úgy, mint például 2015-ben, a migrációs válság kezdetén. Épp ellenkezőleg, az embereket más gondok nyomasztják, a koronavírus-járvány következtében veszélybe került az egészségük és a megélhetésük egyaránt. Az Orbán-kormány eredményei nem rosszabbak a többi V4-es országénál, Orbán viszont arra építette kormánya sikerét, hogy a magyarok jobban élnek. „Az efféle rendszereket általában jobban megviseli egy válság, amely következtében romlik az életszínvonal és csökken az emberek biztonságérzete. A koronavírus-járvány veszélyezteti az emberek egészségét és megélhetését, ezért úgy gondolom, az ilyen kormányok számára sokkal veszélyesebbek a krízisek. Ha jól kezelik, emelkedhet ugyan a támogatottságuk, azonban ha ez nem sikerül, elveszíthetik az emberek bizalmát. Az USA-ban így járt például Donald Trump, Brazíliában említhetjük Jair Bolsonaro elnököt, akinek népszerűsége jelentősen megcsappant a kudarcot vallott járványellenes intézkedések miatt, és úgy vélem, Orbán Viktor lehet a közép-európai példa” – magyarázta Geist.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz euró

Szlovákia továbbra is lemarad a versenyben

üzlet k

Nőtt a hazai élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletek polcain

időjárás meleg

Rekkenő hőség a munkahét utolsó napján – 34 fok is lehet ma!

koronavírus-vakcina

A brit felnőttek több mint 80 százalékát beoltották

Oszaka Naomi

Oszaka nem indul Wimbledonban, Tokióban viszont igen

koronavírus-vakcina
Frissítve

Elhunyt egy 44 éves férfi, miután beoltották

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.