Közélet

Ellenzéki nyílt levél Ficónak

ÚJ SZÓ ONLINE

2012. július 28. 19:00

Pozsony. Csütörtök este még főként egymást gyanúsítgatták és szidták, tegnap már Robert Ficót szapulták. Az ellenzék nem keresi tovább az árulókat, akik felrúgták az Állami Számvevőszék (NKÚ) vezetői posztjával kapcsolatos megállapodást, inkább a kormányfőt ostorozza.

MÓZES SZABOLCS

 

Mint tegnap megírtuk, a parlament nem választotta meg a közös ellenzéki jelöltet, Kamil Krnáčot (SaS) az NKÚ élére. A korábbi, többször megerősített egyezség ellenére ugyanis a 67 megszerezhető ellenzéki voksból csupán 53-at kapott az SaS volt képviselője – megválasztásához 76 szavazat kellett volna. A hiányzó voksokat a Smernek kellett volna szállítania, mivel megígérte, hogy támogatni fogja az ellenzék jelöltjét. A kormánypárt tömören kommentálta a titkos szavazás eredményét: azért nem támogatták Krnáčot, mivel az egész ellenzék nem állt ki mögötte. Az ellenzéki pártok szerint ez nem igaz, mind az öt párt ugyanis megerősítette, hogy közös jelöltjükről van szó, s állításuk szerint ők nem tehetnek arról, hogy néhány ellenzéki honatya félreszavazott.

Félreszavazóból viszonylag sok volt, több mint 10 voks „kallódott” el. A liberálisok hivatalosan senkire sem mutogattak ujjal, ám nem hivatalosan a KDH és az Egyszerű Emberek (OĽaNO) képviselőire gyanakodtak. Az ellenzéki pártvezetők a szavazás után mind az állították, nem az ő soraikban volt az „áruló”. Annyi bizonyos, hogy legalább egy, de valószínűbb, hogy minimum két OĽaNO-s honatya nem adta le voksát Krnáčra. Alojz Hlina már a szavazás előtt azt mondta, senkire sem fog szavazni, a vitában pedig Štefan Kuffa is hasonló eljárásra biztatta a képviselőket.

Az ellenzék tegnapra taktikát váltott, s a parttalan viták helyett a Smerre támadt. Az öt ellenzéki pártelnök nyílt levelet írt Robert Ficónak, melyben a demokratikus játékszabályok betartását kérik rajta számon. „A Smer azokat a hagyományokat folytatja, amelyek 1989 novembere előtt uralkodtak Szlovákiában és folytatódtak a mečiarizmus éveiben” – áll a levélben. Az aláírók Fico szemére vetik, hogy ignorálta az ellenzék jelöltjét a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) élére, majd megkérdőjelezhető módon leváltotta az RTVS vezérigazgatóját. Az ellenzék felszólítja a Smert, hagyjon fel antidemokratikus praktikáival, tegye lehetővé az SaS jelöltjének megválasztását az NKÚ élére, valamint ne válasszon új RTVS-vezetőt mindaddig, míg az Alkotmánybíróság nem dönt Miloslava Zemková leváltott közmédia-vezető beadványának ügyében.

Fico a nyílt levélre röviden válaszolt: már észrevette, hogy mindenért őt kritizálják, ám „felelőssé tenni őt azért, mert az ellenzék képtelen megegyezni egy közös jelöltben, tragikomikus”. A kormányfő továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az NKÚ vezetői posztja az ellenzéké, ám „valóban közös jelöltet” kér. Az ellenzék továbbra is Kamil Krnáčhoz ragaszkodik, a parlamentbe ismét az ő nevét tartalmazó jelölést küldenek.

Önnek ajánljuk