Közélet

Elegük van a hálapénzből az orvosoknak?

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. augusztus 14. 17:43

Pozsony | Korrupcióellenes kampányt indított az orvosszakszervezet (LOZ). Peter Visolajský elnök azt mondta, a céljuk az, hogy minél kevesebb orvos fogadjon el hálapénzt.

„Köszönöm, nem fogadok el hálapénzt” feliratú jelvényt viselnek majd azok, akik csatlakoznak az akcióhoz, a lista az orvosszakszervezet honlapján (www.loz.sk) tekinthető meg, tegnap délután négykor nyolc kórházi orvos szerepelt rajta.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki viseli a jelvényt, nem fogad el hálapénzt, a többiek meg igen. Az orvos ezzel nyilvánosan értésre adja, nem fogad el hálapénzt, a betegekért van, és nem a keresetért” – mondta a szakszervezet elnöke. A LOZ a belügyminisztériumhoz fordult, hogy hozzon létre ingyenes telefonvonalat, ahol a beteg jelentheti, melyik orvos kért hálapénzt. Korrupcióellenes zöldvonal viszont már jelenleg is működik a belügyminisztériumban. Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi tárca szóvivője elmondta, náluk is működik ilyen telefonvonal, de a páciensek legtöbbször nem a hálapénz miatt tesznek panaszt, hanem egy-egy orvos viselkedése, a beteghez való helytelen hozzáállása miatt. A szakszervezet szívesen venné, ha az akcióhoz a magánorvosok is csatlakoznának. (sán, TASR)

 

 

 

 

Önnek ajánljuk