Közélet
Képarchívum - TASR-felvétel

Elegendő aláírást gyűjtött a SaS a rendkívüli ülés összehívásához

TASR

2018. március 12. 18:36

Pozsony | Az ellenzéknek sikerült elegendő aláírást gyűjtenie ahhoz, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök leváltása kapcsán. Erről Lucia Ďuriš Nicholsonová, a parlament alelnöke tájékoztatott a hétfői sajtótájékoztatón.

A javaslatot hétfőn adták be a parlament iktatójába. „A parlament elnökének hét napja van arra, hogy összehívja a rendkívüli ülést“ – mondta Ďuriš Nicholsonová.

Nátália Blahová, az SaS frakcióvezetője elmondta, hogy az SaS képviselői minden törvényjavaslatukat visszavonják a parlament következő ülésén, és nem vesznek részt a törvényhozási folyamatban. Hozzátette: a parlament jelenleg legfontosabb feladata, hogy megvalósíthatóvá tegye az előrehozott választásokat. „Felszólítjuk a kormánykoalíció képviselőit, hogy kövessék a példánkat, és ebben a hektikus időszakban ne vegyenek részt a törvényalkotásban, kivéve a választási időszak lerövidítésének elfogadását” – így Blahová. Jana Kiššová, az SaS alelnöke szerint az előrehozott választások kérvényezése teljesen rendben van. „Mindent megteszünk azért, hogy megvalósuljanak” – hangsúlyozta.
 

2018. március 12. 11:39

Ellenzék: Kaliňák távozása nem elég

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter hétfői lemondásával kapcsolatban elmondta, hogy már évekkel ezelőtt le kellett volna mondania. „Ma már ez csak egy kikényszerített lépés és a Smer-SD taktizálása. Kaliňák lemondása kevés ahhoz, hogy sikerüljön megtisztítani a közéletet a korrupciótól és a maffiától“ – zárta Galko. 

Kaliňák hétfő délelőtt adta be a lemondását. Elmondása szerint a lépéssel azt szeretné elérni, hogy az ország Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után is stabil maradjon. Abban bízik, hogy a rendőrség megtalálja a gyilkost és a gyilkosság megrendelőjét.

Önnek ajánljuk