Közélet

Egyetlen alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament: Radoslav Procházkát

Pozsony | Egyetlen jelöltet választott meg a parlament, holott hatot kellett volna. Andrej Danko nem tartja kizártnak az előrehozott választások kiírását.
TASR

2019. június 20. 18:23

Radoslav Procházka - Fotó: Norbert Grosz/Plus 7 dní

Egyetlen alkotmánybírót, Radoslav Procházkát választott meg a parlament csütörtök este.

Az ismételt választás kedden, 17:00-kor lesz.

Andrej Danko házelnök (SNS) azt nyilatkozta, hogy nem tartja kizártnak az előrehozott választások kiírását, mivel a koalíción belül szerinte konfliktusok vannak.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kijelentette, azután nevezi ki az alkotmánybírókat, ha a parlament mind a hat hiányzó jelöltet megválasztja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?