Közélet

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Pozsony | Szórólapokkal figyelmeztetnek a fővárosban, hogy egyes felületeken, például a műanyag flakonokon akár 72 óráig is életben marad a koronavírus. Egy higiénikust kérdeztünk arról, mekkora veszély rejlik a felületeken megmaradó vírusokban, és hogyan pusztíthatjuk el őket.
Szalay Hajnalka

2020. április 4. 15:55

fertot
Fertőtlenítésre legalább 70%-os alkoholtartalmú szert ajánlott használni. - TASR-felvétel

Jana Jurkovičová, a pozsonyi Comenius Egyetem Orvostudományi Kara Higiéniai Intézetének vezetője lapunknak elmondta, a vírusok nem tudnak sokáig életben maradni nem élő organizmuson, bizonyos idő után elhalnak. „A levegőben nagyjából három órát bírnak ki, de ez függ a hőmérséklettől, a nedvességtartalomtól, a légmozgástól és a vírus mennyiségétől is” – magyarázta Jurkovičová. Hozzátette azonban, hogy vannak kivételek. Néhány anyag felszínén hosszabb ideig is elélnek a vírusok, például a papíron 24 óráig, de fémen vagy műanyagon három napig is.

Levegőben terjed

Azonban kicsi a valószínűsége, hogy ilyen módon fertőződünk meg az új vírussal. „Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy a koronavírus elsősorban a levegőben, apró cseppekkel terjed, amelyek a fertőzöttek köhögésével, tüsszentésével vagy beszéd közben kerülnek a levegőbe. Hogy megelőzzük a fertőzést, a legfontosabb a szájmaszk viselése, hogy aki beteg, ne terjessze maga körül a vírussal teli cseppeket, aki egészséges, ne lélegezze be ezeket” – részletezte Jurkovičová.

Vasalással fertőtlenítünk

A legtöbb ember nem tudja megoldani, hogy hónapokig teljesen elzárja magát a külvilágtól. Hogy a lehető legjobban csökkentsük a megfertőződés kockázatát, azonnal mossunk kezet, miután hazatértünk. Ezután vegyük csak le a maszkot, és ha egyszer használatosat viseltünk, dobjuk a szemétbe. „A mosható maszkok előnye, hogy többször is használhatjuk, előtte azonban mindig mossuk ki az általunk használt mosószerrel legalább 60 C-fokon. 
A megszáradt szájmaszkot, a lehető legnagyobb fokozaton vasaljuk át: a magas hőmérséklet megbízhatóan fertőtlenít” – ajánlja a professzor. 

Az öltözékünkről Jurkovičová elmondta, a kabátokat nem lehet minden nap mosni, az alatta lévő ruhánkkal kapcsolatban pedig azt tanácsolja, tartsuk be az alapvető higiéniai elveket. Ha valamelyik családtag megfertőződött, más szabályok érvényesek. „Amikor az ő ruháihoz érünk hozzá, vegyünk fel maszkot, húzzunk a kezünkre eldobható kesztyűt, és a lehető legnagyobb hőfokon mossuk ki a ruháit. Az ágyneműjét ne rázzuk ki, azonnal mossuk ki, szintén a lehető legmagasabb hőfokon” – figyelmeztetett az intézetvezető.

Mossuk le, amit vettünk

A szakember azt tanácsolja, ha bevásároltunk, a terméket tisztítsuk meg, már amennyire tudjuk. „Fertőtlenítésre a 70%-os alkohol ajánlott. Mivel azonban jelenleg gondot okoz beszerezni a fertőtlenítőszereket, legalább az átlagos tisztítószereinkkel mossuk át a szennyezett felületeket, így a piszokkal együtt a vírusokat is eltávolítjuk” – tájékoztatott Jurkovičová. Ugyanez vonatkozik azokra a tárgyakra is, amelyekhez kintlétünk alatt hozzáértünk, például a pénztárcára, a mobilra, a kulcsokra.

Nem kell azonban túlzásba esni a fertőtlenítés terén. A professzor szerint, ha egészségesek vagyunk, nem kell minden nap dezinfikálni az egész lakást. „Elsősorban gyakran szellőztessünk, és azokat a felületeket tisztítsuk meg, amelyekhez azután érünk hozzá, hogy kintről visszatértünk a lakásba: kapcsolók, mosdók, akasztók stb. Az azonnali kézmosás azért is fontos, hogy ne piszkítsuk be az egyébként tiszta felületeket” – részletezi a mindenki számára könnyen betartható óvintézkedéseket Jurkovičová. Mint mondja, nem szabad megfeledkezni a gyakran használt eszközökről sem, asztalokról, székekről, wc-ről, billentyűzetről. „Természetesen, ha a családban valaki megfertőződött a vírussal, akkor ott személyre szabott rezsimnek kell működnie” – pontosított a professzor.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.