Közélet

Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Indul a PET-palackok visszaváltása!

Pozsony | Januártól indul a PET-palackok és a fémdobozok visszaváltása, a jelenlegi 60%-os újrahasznosítási arány 2025-re elérheti a 90%-ot.
Bugár Anna

2021. november 25. 13:13

palackok
A betétdíjas rendszer januártól indul - TASR-felvétel

A parlament 2019 őszén hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium javaslatát, mely értelmében 2022. januárjától Szlovákiában megkezdődik a műanyag palackok és a fémdobozok visszaváltása. A kétéves felkészülési időszak a végéhez közelít, mindössze 36 nap van hátra az új rendszer bevezetéséig. Jogosan merül fel a kérdés, miért van szükség új szelektálási módszerre, hiszen sokan odafigyelnek a hulladék helyes szortírozására, az összegyűrt üres flakonokat a sárga konténerbe helyezik el, esélyt adva ezzel a műanyag ismételt feldolgozására. A szakértők szerint azonban a jelenlegi szelektálás nem elég hatékony, és a külföldön bevált betétdíjas rendszernek hatalmas potenciálja van.

A zöldtárca mellett működő Környezetpolitikai Intézet (IEP) által készített tanulmányban rámutattak a jelenlegi modell gyenge pontjaira – a hazai piacra évente nagyjából egymilliárd egyhasználatos PET-palack és körülbelül 345 millió üdítőitalos fémdoboz érkezik, a gyűjtőrendszerrel azonban csak a palackok 62%-át sikerül összegyűjteni. Lucia Morvai, a rendszer üzemeltetésére létrehozott nonprofit szervezet külső kapcsolatokért felelős munkatársa hangsúlyozta, a jelenleg alkalmazott sárga konténeres koncepció 60% körül elérte a határait, ez az arány azonban túl alacsony, és jócskán elmarad az uniós országoktól, ahol 90% felett dolgozzák fel a műanyag hulladékot.

Milyen palackokra vonatkozik az új rendszer? Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Lesz-e elegendő visszaváltó pont az országban? Folytatás a képgalériában!

Galéria
A boltok polcain legkorábban 2022. januárjában jelennek meg a Z betűvel jelölt csomagolások, ami azt jelzi: a termék visszaváltható. -1
A fokozatos átállás érdekében június végéig még el lehet adni a megmaradt italokat, melyek nem rendelkeznek az új vonalkóddal, a tervek szerint azonban július elsejétől már csak a Z betűvel ellátott palackokat lehetne forgalmazni. -2
A visszaváltható palackok skálája rendkívül színes, a 0,1 literestől egészen a 3 literesig be lehet váltani a feleslegessé vált műanyagot, kivételt képeznek a tejesdobozok, szörpök, illetve 15 százaléknál magasabb alkoholtartalommal rendelkező szeszes italok csomagolásai.-3
Fontos tudnivaló, hogy a visszaváltásra szánt palackokat és fémdobozokat nem szabad összenyomni, és az eredeti címkének sértetlennek kell maradnia, hogy a vonalkód probléma nélkül szkennelhető legyen. -4
+7
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kiska schuster gašparovič

Három egykori államfő intézett fontos felhívást Szlovákia lakosaihoz

Marta Matyasová

Amíg élek, játszani fogok

sorozatok

SOROZATDARÁLÓ: Behálózta és kifosztotta a saját pszichiátere

adventi vásár

Szóval kirándulna Magyarországra? Ezek az árak a győri adventi vásáron - euróban

Igor Matovič

Matovič: a helyzet nem fog javulni, a lockdown elhúzódik

koronavírus iskola

Ukrajnában csaknem háromezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.