Közélet
- TASR

Danko: Életben kell tartani a tátrai olimpia álmát

TASR

2018. február 20. 15:44

Pozsony | Újra reális lehet a közös szlovák-lengyel nevezés a téli olimpiai játékok megrendezésére a Magas-Tátrában – jelentette ki kedden Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke, miután találkozott a lengyel Szejm elnökével.

Marek Kuchciňski hivatalos látogatásra érkezett Szlovákiába.

A közös téli olimpia megrendezését Danko olyan álomnak nevezte, amelyet életben kell tartani. Hozzátette: a témát felveti a parlamentben is, mert meggyőződése, hogy

„a szlovákok és a lengyelek biztosan képesek lennének olimpiát rendezni.”

Danko egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy a jövőben várhatóan javul az infrastruktúra a Magas-Tátra térségében. „Lengyelország a stratégiai partnerünk, nemcsak a V4 keretében, hanem az egész Európai Uniót tekintve is” – tette hozzá a házelnök.

 

2018. február 20. 09:53

Háromszázmillióan látták az olimpia megnyitóját

Kuchciňski említést tett a Duna-régió és az Alpok-régió stratégiájának mintájára szerveződő Kárpátok-régió stratégiáról, melynek Lengyelországon és Szlovákián kívül Ukrajna, Magyarország és Románia is a része lenne. A lengyel Szejm elnöke egyetértett Dankóval abban, hogy a két ország között hatékonyabb együttműködésre van szükség a védelem és a nemzetbiztonság területén. Kuchciňski emlékeztetett továbbá: 2018 mindkét ország számára a jelentős évfordulók éve, ezért felvetette a fontos történelmi mérföldkövekről való közös megemlékezést. 

A lengyel parlament elnökét kedden Andrej Kiska államfő is fogadta. Délután Dankóval együtt megkoszorúzzák a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére állított Szabadság kapuja emlékművet Dévényben (Devín).

Önnek ajánljuk