Gazdaság
A földtulajdon nélkül nehéz fejleszteni - Képarchívum

Csicsai G.: Az SaS a Híd ellen kampányol Dél-Szlovákiában

TASR

2018. február 12. 14:32

A csereföldekkel kapcsolatos szórólapok, melyek a múlt hét végén jelentek meg Dél-Szlovákia-szerte, féligazságokat, helyenként hazugságokat és szövegkörnyezetükből kiragadott mondatokat tartalmaznak – közölte hétfőn a sajtó képviselőivel Csicsai Gábor (Most-Híd), a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára.

Az SaS párt logójával ellátott, kétnyelvű (szlovák-magyar) szórólapokat Jarmila Halgašová, a párt mezőgazdaságért felelős csapatfőnöke írta alá.

A szórólapok a mezőgazdasági parcellák, gazdaságok és erdős területek bérleti viszonyairól szóló törvénymódosítás alkalmazásáról, konkrétan a csereföldekről szólnak.

Csicsai szerint a szórólapok egy Most-Híd-ellenes kampány részei, melyhez hasonlóra két évvel a választások előtt is sor került.

„A szlovák és a magyar verzió eltér egymástól a legfontosabb pontokban, a fordítás célzatos” – mutatott rá az államtitkár, példaként említve, hogy a szlovák változatban nem említik a következő parlamenti választásokat, a magyarban viszont igen, „hogy az emberek ne feledkezzenek meg a pártról, amely a szórólapokat kiadta.

 

2018. január 19. 19:12

Magyarul is tájékoztattak a csereföldekről

Csicsai elmondása szerint a szóban forgó törvénymódosítás nem a földek tulajdonviszonyát érinti, hanem a csereföld-igények terén akar rendet tenni. „A csereföldek már 1989 óta léteznek, és most eljutottunk odáig, hogy szükség van ezeket nyilvántartásba venni, mert az eredeti földek esetében változásokra került sor. Egyesek jogtalanul használják a csereföldeket” – mondta Csicsai, hangsúlyozva: januárban találkozókat szerveztek a vállalkozókkal és földtulajdonosokkal, ahol az érdeklődőknek elmagyarázták a törvénymódosítás célját.
 

Önnek ajánljuk