Közélet

Csak az üzletláncok profitját növelné az áfacsökkentés

Pozsony | Az élelmiszerárak látványos növekedése egyre nagyobb gondot okoz a családoknak. A politikusok az élelmiszerek áfájának a csökkentésével orvosolnák a kialakult helyzetet, a mezőgazdasági szakmai szervezetek szerint azonban ezzel csak a nagy üzletláncoknak kedveznének.
author
Molnár Iván

2022. január 28. 11:19

obchod
A mezőgazdasági szakmai szervezetek szerint az áfacsökkentéssel csak az üzletláncok profitját növelnénk. - TASR/AP-felvétel

Az elmúlt időszakban látványosan megugrott az élelmiszerek ára, jelentős többletterhet róva a szlovákiai háztartásokra, amire a kormánypárti és az ellenzéki politikusok – a szavazók megnyerése érdekében – egymásra licitálva próbálnak megoldást találni.

5%-os áfakulcs

A parlament földművelésügyi bizottsága a keddi ülésén fogadta el azt a nyilatkozatot, amelyben a földművelésügyi tárcát és a pénzügyminisztériumot az alapvető élelmiszerek és az éttermi szolgáltatások áfájának a csökkentésére szólítja fel. „Azt javasoljuk, hogy ez utóbbiak esetében az áfakulcsot 5 százalékra faragják le, és erről a parlament gyorsított eljárásban döntsön” – mondta el Jaroslav Karahuta (Sme rodina), a parlament földművelésügyi bizottságának az elnöke. Szerinte azért választották ezt a stratégiát, mert a standard törvényalkotási szabályok betartása esetén az áfacsökkentés leghamarabb júniusban léphetne életbe, ami már késő lenne, a magas élelmiszerárak ugyanis most keserítik meg az emberek életét.

Kin segítene?

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezetek szerint azonban az áfacsökkentés nem jelent gyógyírt a lakosság magas árakkal kapcsolatos gondjaira.

„Az élelmiszerek áfájának a csökkentése olyan szociális intézkedés, amely csupán a nagy üzletláncokon segítene, a lakosságon biztosan nem. Az áfacsökkentéssel kapcsolatos javaslatokat így csak olyan politikai játékként értékelhetjük, amelynek a valós hatása jóval alacsonyabb lenne, mint azt a politikusok megpróbálják elhitetni velünk”

– figyelmeztet Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Szerinte a szakmai szervezetük véleménye nem csupán a közgazdászok, mezőgazdasági és élelmiszeripari szakemberek érvelésén alapul, hanem az eddigi tapasztalatokon is. „Az SPPK már az élelmiszerek 2016-os áfacsökkentését követően is elvégzett egy elemzést arról, hogy ennek milyen hatása volt az árakra. Eszerint az adócsökkentés rendkívül rövid ideig volt érezhető az árakon, hosszabb távon csak az áraikat így is megemelő üzletláncok profitáltak belőle” – állítja Holéciová.

Emil Macho, az SPPK elnöke szerint az állam sokkal többet tehetne a fogyasztókért azzal, ha csökkentené a szlovákiai gazdák és élelmiszertermelők adóterheit, és hatékonyabb támogatási rendszert vezetne be, növelve ezzel a szlovákiai vállalkozások versenyképességét. „Az ügyben már felvettük a kapcsolatot Samuel Vlčan földművelésügyi miniszterrel is, szakmai vitát kezdeményezve az áfacsökkentés valós hatásairól, és a növekvő élelmiszerárak fogyasztókra gyakorolt negatív következményeiről” – tette hozzá Holéciová.

Százmilliós kiesés

Az áfacsökkentés – amellett, hogy nem sokat segítene a háztartásokon – súlyos érvágást okozna az államkasszának is. „Az élelmiszerek áfájának a javasolt csökkentése évente nagyjából 150–200 millió eurós bevételkiesést okozna az állami költségvetésben. Kíváncsian várom Jaroslav Karahuta képviselő úr azzal kapcsolatos javaslatát, hogy az egészségügyi dolgozóktól, a tanároktól vagy a gyerekektől vegyük-e el a támogatásokat csak azért, hogy csökkenthessük az áfát” – mondta el Igor Matovič pénzügyminiszter. Szerinte ugyanis már 2020 októberében született egy döntés arról, hogy akik pénzosztást javasolnak, azoknak azt is el kellene mondaniuk, hogy ehhez honnan szereznek forrásokat. Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter szerint a gazdasági tárcával együttműködve megpróbálnak olyan megoldásokat találni, amelyeknek köszönhetően segíthetnének a szlovákiai termelőknek a szomszédos országokkal szembeni versenyhátrányuk lefaragásában.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
erettsegivizsga

Visszatért a klasszikus szóbeli érettségi

Igor Matovič (OĽaNO) a Slovnaft-adó és a családtámogatási csomag után tegnap egy újabb ötlettel rukkolt elő. Elfogadtatna egy törvénytervezetet, amely meghatározná, hogy a politikai vitaműsorokban csak a parlamentbe beválasztott pártok képviselőit lehetne

Kedden kiderül, megvétózza-e az SaS Igor Matovič javaslatait

putyin

Merényletet kíséreltek meg Vlagyimir Putyin ellen

zelenszkij

Zelenszkij: Naponta száz ukrán katonát gyilkolnak meg az oroszok

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

fdd

KVÍZ: Ha ezt a műveltségi tesztet nem tudod, akkor ideje visszatérni az alapiskolába!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.