Közélet
Jaromír Čižnár - TASR-felvétel

Čižnár: Van előrelépés a Kuciak-gyilkosság nyomozásában

TASR

2018. május 9. 14:47

Frissítve
Pozsony | Van előrelépés a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatos nyomozásban, a gyilkosság lehetséges forgatókönyveinek száma pedig csökkent. Erről Jaromír Čižnár főügyész tájékoztatott a szerdai sajtótájékoztatón.

A Főügyészség 56 iratanyagot vizsgált meg Ján Kuciak, a meggyilkolt oknyomozó újságíró munkájával összefüggésben, és kilenc esetben talált hibát.

Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban kiderült: A gyilkosság célpontja ő volt, nem pedig a barátnője. A nyomozásban van előrelépés, a gyilkosság lehetséges forgatókönyveinek száma pedig csökkent – hangsúlyozta Čižnár. Azt, hogy milyen előrelépésről van szó, egyelőre nem akarta pontosítani. „Fel kell deríteni az ügyet, hogy ilyen aljasság még egyszer soha ne történhessen meg” – jelentette ki a főügyész. „Először a gyilkost akarjuk elkapni” – hangsúlyozta.

 

2018. május 7. 12:40

A hétvégén lett volna Ján Kuciak és párja esküvője, a családnak sem mondanak semmit a nyomozásról

A nemzetközi nyomozócsoport továbbra is nagy erőkkel nyomoz a gyilkosság ügyében. A közös szlovák-olasz nyomozócsoport kialakításáról szóló egyezményt április 18-án Hágában írta alá J. Čižnár főügyész a partnereivel. Ezáltal egy nemzetközi nyomozócsoport jött létre, amely Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében nyomoz.

Mint azt Čižnár szerdán elmondta, az ilyen nyomozócsoport kialakítása hónapokig is eltarthat, most azonban ez körülbelül három hét alatt sikerült.

2018. május 2. 18:43

Merkel: a Kuciak-gyilkosságot ki kell vizsgálni

Az olasz maffia kelet-szlovákiai tevékenységéről szóló cikkel kapcsolatban indult vizsgálat keretében a Kassai és az Eperjesi Kerületi Ügyészség, valamint más ügyészségek iratanyagait vizsgálták meg.

„Összesen 17 személyt szűrtünk ki” – közölte Šufliarsky, hozzátéve: közülük Diego R. ellen vagyon elleni, Sebastian V. ellen vagyon elleni és erőszakos bűncselekmény, Antonio V. ellen pedig támogatási csalás ügyében indult büntetőeljárás. Utóbbi két gyanúsított letartóztatásban van. „Fennáll a gyanúja, hogy a rendőrség és az egyes ügyészségek munkatársai is hibákat vétettek” – figyelmeztetett Čižnár.

Ezzel összefüggésben egy helyettes ügyész lemondott, egy ügyészt pedig visszahívnak hivatalából. „Hogy Antonio V.-nek voltak-e kapcsolatai a rendőrök és a vámosok között, a Belügyminisztériumi Felügyelőség vizsgálja” – tette hozzá a főügyész.

Önnek ajánljuk